A fost cod roșu de inundații în Vâlcea, Gorj și Argeș. Peste 140 de persoane evacuate din calea apelor

De marți dimineață este alertă maximă în județele Argeș, Vâlcea și Gorj. Hidrologii au emis pentru râurile Olt, Olteț și Cerna o avertizare cod roșu de inundații valabilă până marți seară. Situația cea mai gravă este în Băbeni, unde 141 de oameni au fost evacuați din calea puhoaielor. Râul Bistriţa a ieșit din matcă și a pus în pericol 30 de case.

10 Iulie 2018, 09:44 (actualizat 10 Iulie 2018, 21:12) |
Cod roșu, 141 de oameni evacuați
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Alina Cojocaru transmite de la Băbeni, Vâlcea
Apa a început să se retragă, a transmis Alina Cojocaru, corespondent TVR, pentru Telejurnal 20.00. Una dintre cele 25 de locuințe afectate nu mai are apă în curte.

Din Băbeni au fost evacuate 77 de persoane. Au primit alimente și apă.

Doamna Ioana a fost marți cu nepoţica la medicul din oraș ca să îi facă vaccin. Când s-au întors, nu au mai putut ajunge acasă.

Acum se uită cu durere la casele inundate. Toată munca de-o viață este sub apă.

O altă femeie și-a dus nepotul la verișori încă de dimineață, de când a început să plouă foarte tare.

Peste 140 de oameni au fost nevoiți să fugă din calea apelor, după ce râul Bistrița a rupt un dig de protecție.  S-au adăpostit la rude. Pompierii s-au asigurat că nimeni nu mai este în pericol.

Oamenii acuză autoritățile că nu au făcut nimic pentru a întări digurile și a decolmata cursul de apă. Ca în fiecare an, oamenii aud noi promisiuni.

Zeci de pompieri militari și jandarmi rămân în zonă peste noapte.

Cel mai probabil miercuri oamenii vor putea să se întoarcă la casele lor.

Oameni disperați și în județul Argeș.

A plouat zdravăn în mai multe localități, dar situația cea mai gravă este în Vedea. Apa a intrat în gospodării, a distrus tot ce a întâlnit în cale. Unii localnici nici măcar nu au avut timp să-și salveze animalele.

__________________

Județul Vâlcea

Cea mai gravă situație este la Băbeni, județul Vâlcea, acolo unde pârăul Tăncălău a ieșit din matcă și riscă să inunde 25 de gospădării. 77 de persoane s-au autoevacuat.

25 de persoane din Valea Mare, Băbeni, s-au autoevacuat, a confirmat prefectul județului Vâlcea, Florian Marin.

Pompieri și voluntari fac diguri din saci de nisip pentru a stopa înaintarea apelor.

Tot în Vâlcea, în localitatea Alunu, 3 locuințe riscă să fie inundate, după ce râul Olt a ieșit din matcă.

Partea de sud a județului Vâlcea este sub atenționare cod roșu până la ora 20.00.

Județul Gorj

Echipajele de pompieri intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării şi beciuri inundate din judeţul Gorj. Pompierii intervin în localităţile Alimpeşti, Bengeşti-Ciocadia, Hurezani, Schela, Bălceşti, Novaci, Prigoria, Logreşti, Pociovaliştea şi Dăneşti. "În judeţul Gorj s-a dispus deplasarea în zonele inundate a echipajelor din cadrul subunităţilor ale căror raioane nu sunt afectate de inundaţii" – IGSU. Situaţia este permanent monitorizată pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor de vreme rea.

Județul Argeș

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din peste 40 de gospodării. Conform reprezentanţilor ISU Argeş, localităţile afectate sunt Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costeşti, Rociu, Babana, Buzoieşti, Lunca Corbului şi Săpata.

Judeţul Argeş se află, marţi, sub avertizare cod roşu de inundaţii, în vigoare fiind şi o avertizare cod portocaliu de precipitaţii abundente.

ACTUALIZARE Ciprian Florescu, prefectul județului Gorj a declarat că în comuna Alimpești o gospodărie a fost inundată. În contexul codului roșu, în zonă există riscul viiturilor.

Prefecții și șefii ISU evaluează situația, iar dacă este nevoie, forțele vor fi suplimentate în regim de urgență. Populația să țină cont de recomandările ISU și să le execute. În acest moment, în cele trei județe nu avem intervenții dificile, dar este posibil, în orice moement, să apară astfel de situații, mai ales că încă plouă” - șeful DSU, Raed Arafat.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice: Olteţ, Cerna, Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului avertizat.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea  evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI