A doua zi la urne – VOT ÎN ȚARĂ. Prezența s-a menținut redusă

7 octombrie 2018, 10:46

Au existat și situații mai puțin obișnuite în unele secții de votare. Dacă în unele nu s-a prezentat nicio persoană care să-și exprime vreo opțiune, au fost și cazuri unde s-a depășit numărul celor înscriși pe liste. Un caz ieșit din comun s-a înregistrat la două secții de votare de la Colegiul „Matei Basarab” din București, unde nu s-a prezentat nimeni.

MAI a precizat că nu au avut loc incidente deosebite care să afecteze desfășurarea referendumului.

Sectiile de votare s-au închis la ora 21.00, în România, iar prezenta la vot, la ora 21.00, a fost de 20,41%.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19.00 În judeţul Olt, prezenţa la urne era, la ora 16.00, peste medie: 18,49 la sută!

Cea mai mare prezență a fost în județele Suceava, Dâmbovița și Bihor. Iar cea mai scăzută în Covasna, Harghita și Tulcea.

ACTUALIZARE Ediție Specială ora 17.00 În judeţul Olt, prezenţa la urne s-a apropiat, până acum, de 15 procente. Detalii de la Oana Danciu.

Iar în Iaşi, Galaţi şi Vaslui prezenţa la vot se menţine sub media naţională. Excepţie fac secţiile de vot din apropierea mănăstirilor.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 La Cezieni, Olt, prezența este de 18%, aproape dublu față de prezența la nivel de județ, care este de 9,66%.

În afară de județele Bacău și Iași, în Moldova, locuitorii din mediul rural au fost prezenți în număr mai mare la vot decât cei din mediul urban. Cu urna mobilă, în Iași cu votat 733 de persoane.

ACTUALIZARE Ediție specială 12.00 La Cezieni, Olt, au votat deja aproximativ 200 de persoane. La nivelul județului, procentul este de 9,66%, cu aproape 2 procente mai mult față de ziua precedentă, a transmis Oana Danciu.

În Dolj, la ora 10.00, prezența a fost de 9,71%. Aici au votat 2.173 de persoane cu urna mobilă, ceea ce situează județul pe primul loc pe țară.

Și în Mehedinți prezența a crescut: 9,45%.

La polul opus se situează Gorjul, cu o prezență de 5,85%.

În județul Iași, prezența la urne este până la ora 10.00 de 6,75%.

În mediul urban au votat 29.468 de persoane, iar în mediul rural 22.389 de persoane.

Prezența la vot în județele Moldovei:

  • Vaslui 5,77%
  • Galați 6,34%
  • Bacău 6,55%
  • Vrancea 6,56%
  • Botoșani 8,14%
  • Suceava 8,81%
  • Piatra Neamț 8,02%.

În Iași a fost înregistrat și un incident minor, la secția 30, de lângă Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

O femeie din Galați, măicuță la o mănăstire din județ, a cerut indicații telefonice în cabina de vot, spunând că nu înțelege întrebarea și cum trebuie să voteze. Ea a precizat că așteaptă un mesaj cu răspunsul.

Președintele secției a sesizat Biroul electoral județean. Reprezentanții biroului și un echipaj de jandarmi s-au deplasat la fața locului.

Fapta nu implică o răspundere penală.

ACTUALIZARE Ediție specială 10.00 Este o situație specială în județul Olt.

Sâmbătă a fost o prezență de 7,23%, a transmis Oana Danciu pentru prima Ediție specială a zilei.

Nu s-au înregistrat incidente.

Dacă va fi validat, referendumul local trebuie completat de o inițiativă parlamentară privind schimbarea numelui județului.

Județul Dolj s-a situat pe locul 3 în topul prezenței la urne, cu 7,78%. În Bistreț a fost și un incident – o angajată a primăriei a fost surprinsă de polițiști având asupra sa 17 cărți de identitate. Pe numele femeii s-a întocmit dosar penal.

La Iași, secția nr. 30 de lângă Mitropolia Moldovei și Bucovinei rămâne și astăzi în topul secțiilor cu cele mai multe opțiuni exprimate pe liste suplimentare.

Dacă aseară, la ora 21.00, procentul de votanți în această secție era de 62,58%, în această dimineață, 30 de persoane au votat pe liste suplimentare.

În secția 26, pe liste suplimentare s-au înregistrat 117 persoane ieri, iar în secția 32 s-au înregistrat 102 opțiuni de vot pe listele suplimentare.

Există însă și localități în județ unde nimeni nu a mers la vot. În comuna Recea, sâmbătă s-au înregistrat zero votanți, iar în Moșna doar o persoană și-a exprimat opțiunea electorală.

Şi în Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Cluj, prezenţa la referendum în prima zi a fost sub media naţională.

Codașe la acest capitol sunt Harghita și Covasna. La polul opus este Bihorul, cu 7,61%, a precizat Mădălina Vlăsceanu pentru prima Ediție specială a zilei.

În județul Cluj au votat 34.205 oameni din totalul persoanelor cu drept de vot, adică 5,62%.

Potrivit raportărilor de sâmbătă seara, în prima zi de referendum, 5.749 de alegători au votat pe listele suplimentare.

S-a înregistrat și un incident, care s-a transformat în dosar de cercetare penală. În Huedin, observatorul unei secții a sesizat că o femeie cu probleme psihice a fost ajutată să voteze de un membru al Biroului electoral al secției de votare, iar la ieșire, aceasta ar fi primit bani chiar de la primarul localității.

Pus în fata acuzațiilor, acesta susține că alegătoarea este o femeie fără adăpost și că în fiecare zi îi dă câte 5 lei.

Oamenii legii fac acum cercetări pentru infracțiunea de corupere a alegătorilor.

În vestul ţării, la Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor, prezenţa la urne a fost peste medie, chiar şi cu 2-3 procente mai mult!

Recordul negativ de prezenţă la vot s-a înregistrat în Harghita, de doar 2,2%, iar pe locul următor este judeţul Covasna.

Prezenţă scăzută la urne s-a înregistrat și în judeţul Mureş. Potrivit datelor Biroului Electoral Central, până ieri, la ora 21.00, au votat 4,1% dintre mureşenii cu drept de vot.

În coada clasamentului naţional se află judeţele Covasna şi Harghita, unde în prima zi s-au prezentat la urne 2,31%, respectiv 2,22%.

De altfel, Covasna este singurul județ din țară unde nicio persoană nu a solicitat urna mobilă.

În judeţul Mureş, 50 de preşedinţi de secţii de votare au fost înlocuiţi, fără ca procesul electoral să fie afectat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite