A doua zi în care credincioşii îi aduc un ultim omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

3 ianuarie 2023, 13:07

Papa emerit a încetat din viaţă în ajunul Anului Nou, la vârsta de 95 de ani.

Benedict al XVI-lea a devenit primul papă din ultimii 600 de ani care a abdicat, în februarie 2013.

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, şi premierul Giorgia Meloni s-au numărat printre primele persoane care s-au recules luni la catafalcul pe care a fost depus trupul fostului papă. În fața sicriului s-a recules și premierul ungar, Viktor Orban.

Credincioşii îşi vor putea aduce din nou omagiile miercuri.

Papa Francisc va oficia ceremoniile funerare ale predecesorului său, joi, în Piaţa Sfântul Petru.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Benedict al XVI-lea vor fi depuse în fostul mormânt al papei Ioan Paul al II-lea, de sub Bazilica Sfântul Petru, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Răposatul papă polonez, care a încetat din viaţă în 2005 la vârsta de 85 de ani, a fost transferat în partea superioară a bazilicii după beatificarea sa în 2011. Papa Ioan Paul al II-lea a fost canonizat, alături de Papa Ioan al XXIII-lea, în 2014.

Matteo Bruni a declarat că fostul papă Benedict al XVI-lea va fi înmormântat imediat după ceremoniile funerare de joi.

Sicriul cu trupul papei emerit a fost transferat la bazilica Sfântul Petru luni dimineaţă în cadrul unei ceremonii private. Trupul fostului cardinal Joseph Ratzinger s-a aflat anterior într-o mică capelă privată a mănăstirii în care a locuit după ce şi-a anunţat demisia în 2013, situată în grădinile Vaticanului.

Luni, mii de credincioşi s-au adunat la Vatican pentru a se reculege la rămăşiţele pământeşti ale fostului papă.

Papa Francisc i-a adus un omagiu duminică „iubitului papă” Benedict al XVI-lea, „acest slujitor credincios al Evangheliei şi al Bisericii”.

Pentru că Benedict al XVI-lea s-a retras din sfântul scaun din 2013, funeraliile sale vor fi diferite de cele ale unui Suveran Pontif. Ne explică Alberta Forgiarini, corespondenta TVR în Italia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite