A doua zi cu aproape 17.000 de cazuri de infectare. Avalanşa de cazuri riscă să sufoce bugetul pentru concedii medicale

Pentru a doua zi la rând, România înregistrează aproape 17 mii de cazuri noi de Covid. Varianta OMICRON se răspândeşte rapid în toate judeţele, dar sunt încă şi infectări cu Delta. Peste 300 de oameni au ajuns în spital într-o singură zi. Şi a crescut mult numărul celor trataţi la ATI. Dar sunt mai puţine internări, iar numărul deceselor este şi de zece ori mai mic decât în valul 4. Avalanşa de infectări riscă să lase însă firmele fără oameni şi să sufoce bugetul pentru concedii medicale.

19 Ianuarie 2022, 20:41 Știrile TVR |

După ziua cu cele mai multe testări din pandemie, peste 90 de mii, în care s-a dublat numărul infectărilor depistate, au fost raportate din nou peste 16.600 de cazuri noi, la peste 78 de mii de teste. Rata pozitivării a depăşit 20 la sută.

Într-o singură săptămână, au fost depistate aproape 80 de mii de noi infectări. Și tot mai mulţi bolnavi au nevoie de spitalizare. 530 sunt tratați la Terapie Intensivă. Iar 56 s-au stins într-o zi.

Vom avea peste o sută de mii de testări pe zi, de săptămâna viitoare, şi implicit mai multe cazuri depistate. Sunt estimări ale ministrului Sănătăţii în condițiile în care sunt și peste 3200 de cabinete de medici de familie care deja pot face teste Covid gratuite.

Dacă numărul cazurilor noi vă continua să se dubleze rapid, chiar şi fără internări, România vă avea o nouă mare problemă.

Peste 4500 de pacienţi cu Covid sunt trataţi acum în spital. Numai în ultima zi, mai bine de 300 au avut nevoie de internare. În plus, sunt peste 81 de mii în izolare după ce le-a ieşit pozitiv testul Covid. Se adaugă mai binede 71 de mii de oameni care sunt în carantină. Doar în acest moment, sunt peste 150 de mii de persoane pentru care trebuie plătite concedii medicale.

Costurile pentru stat sunt deja uriaşe. Se apropie de un miliard de lei numai în cazul concediilor medicale pentru izolarea sau carantina impuse de Covid, de la debutul pandemiei. După ce, în primul an pandemic, au fost acordate, în medie, aproape 44 de mii de certificate medicale Covid pe lună, costurile aproape că s-au dublat, anul trecut.

În valul 4, cel mai agresiv, au fost de aproape patru ori mai multe concedii impuse de Covid. Iar mai nou cei vaccinaţi nu mai sunt scutiţi de carantină.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a alocat, anul trecut, aproape 5 miliarde de lei pentru toate concediile medicale, indiferent de boală. Creşterea e de aproximativ 40 la sută faţă de primul an al pandemiei.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI