GALERIE VIDEO

A doua zi a reuniunii informale a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, ziua candidaților la aderare. Parteneriatul Estic, în prim plan. GALERIE VIDEO

Parteneriatul Estic, China și importanța relației transatlantice au fost principalele teme de discuție în a doua zi a reuniunii informale Gymnich, a miniștrilor de Externe din UE, găzduită de Palatul Băncii Naționale a României. În a doua parte a sesiunii, oaspeți au fost miniștrii Afacerilor externe din țările candidate la aderare.

01 Februarie 2019, 07:58 (actualizat 01 Februarie 2019, 15:28) | Mihaela Carpea |
Declarații Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

StirileTVR.ro vă oferă principalele repere ale reuniunii și puncte din declarațiile oficiale

"Astăzi a fost, să zicem, ziua candidaților la aderare, a doua parte a sesiunii de astăzi a fost dedicată discuțiilor cu țările candidate", a subliniat Magdalena Moreh, jurnalist senior TVR.

VIDEO
Magdalena Moreh transmite de la Palatul BNR
"Cei 6 candidați din Balcanii de Vest speră să accelereze procesul de negociere de aderare la Uniunea Europeană. De altfel, Macedonia contează pe șefia românească semestrială a Consiliului Uniunii Europene pentru a începe negocierile de aderare, pentru că avem cazuri diferite - unii  sunt candidați, dar nu au început încă negocierile, alții sunt fruntași - Serbia și Muntenegru au și deschis, au și închis ceva capitole. Sigur că sunt declarații de încurajare, însă, ce se poate face concret până în alegerile europarlamentare în privința dinamizării negocierilor de aderare cu actualii candidați este greu de spus, ținând cont că urmează un scrutin european", a explicat jurnalistul TVR.

Federica Mogherini și Teodor Meleșcanu au menționat 3 elemente pe care Uniunea Europeană le așteaptă de la Republica Moldova în privința apropiatelor alegeri parlamentare - corectitudine, transparență și un proces electoral complet democratic.

"În privința Parteneriatului Estic este o problemă destul de complicată, ținând cont că, în luna mai, la jumătatea lunii mai, va fi o conferință la nivel înalt la Bruxelles, dar vor fi miniștrii de Externe, nu este un summit al Parteneriatului Estic, așa cum s-ar fi așteptat toată lumea, mai ales că e un moment festiv - se sărbătoresc 10 ani de succes de Parteneriat Estic. Este însă o problemă de ordin tehnic, pentru că actuala garnitură de la conducerea Uniunii Europene se va schimba în acest an, așadar nu poate nimeni să-și ia angajamente pentru viitoarea echipă", a mai precizat Magdalena Moreh.

ACTUALIZARE 13.10 Declarații ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu:

"Mă refer la Parteneriatul Estic - după cum știți, este una din prioritățile pe care România le are în Președinția sa, mai ales și datorită faptului că anul acesta se sărbătoresc 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, care a fost o politică de mare succes a UE. Ea a determinat schimbări profunde în plan economic, social și în viața cetățenilor din statele de la estul frontierei noastre - liberalizarea regimului de vize, multiplicarea oportunităților de studii în alte țări, de cercetare - proiecte ample de interconexiune în spațiul UE - toate erau, practic, de nebănuit acum 10 ani, când a fost lansat Parteneriatul Estic.

Dincolo de simbolistică, ambiția noastră este să avem un summit la nivel de miniștri de Externe la Bruxelles pe tema Parteneriatului Estic. Obiectivul este, sigur, în primul rând de a analiza și de a discuta foarte deschis care au fost rezultatele pe care Parteneriatul Estic le-a adus pentru țările membre ale UE și pentru țările partenere.

În același timp, acest summit va oferi și oportunitatea de a privi în viitor, ce se va întâmpla după 2020, care va fi, practic, angajamentul țărilor din Uniunea Europeană, a Uniunii Europene în ansamblul său, pentru relația cu țările din Parteneriatul de Est. Din acest punct de vedere, trebuie să vă spun că noi acordăm o deosebită atenție realizării unor obiective în domeniul digital, al energiei, al transporturilor și parteneriatelor de afaceri.

Sigur că una din temele cele mai importante este modul în care se va încheia, care vor fi concluziile reuniunii noastre la nivel ministerial. Noi sperăm foarte mult să fim în măsură să creionăm câteva idei în legătură cu evaluarea rezultatelor, să încercăm să ne gândim și la viitor și, mai ales, să avem un acord oficial al țărilor membre - și partenere, și din Uniunea Europeană - pentru continuarea acestui program și după anul 2020.

Un alt subiect a fost China. (...) Vreau să spun că, din punctul nostru de vedere, ceea ce a rezultat ca și concluzii este ideea unei dorințe de a promova cooperarea cu China pe baze pragmatice, inclusiv din perspectiva soluționării unor crize internaționale, programe de asistență pentru dezvoltare și a unor măsuri ambițioase de combatere a modificărilor climatice. Sigur că, în acest context, am discutat și despre importanța relației transatlantice și relațiile SUA cu China. Sigur, dat fiind un alt eveniment important pe care îl vom avea în timpul Președinției noastre - va fi acela de valorificare a Strategiei de conectivitate între Europa și Asia, care a fost recent adoptată de Uniunea Europeană. Trebuie să vă spun că, din toate datele, rezultă destul de clar că Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al cvasi-majorității statelor europene.

România, nu e nevoie să mai insist, în mod evident, susține complementaritatea formatului de cooperare China - Europa Centrală și de Est, 16+1 cunoscut, cu relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză. Evident, dorim ca toate aceste activități să fie într-un climat de transparență deplină și în conformitate cu legislația și valorile Uniunii Europene.

(...) Astăzi a fost un moment deosebit, în care colegii noștri care reprezentau Grecia și Republica de Nord a Macedoniei pentru prima oară s-au așezat la masă și au venit împreună pe aceeași idee referitoare la dezvoltarea și creșterea, crearea unor condiții necesare și pentru țările din Balcanii de Vest de a se asocia la Uniunea Europeană. Sper că după semnarea acestui acord de la Prespa, pe de o parte sunt convins că va exista o invitație de aderare pentru Republica Macedonia de Nord, dar un al doilea lucru pe care vreau să îl subliniez este că semnarea acestui acord a dovedit că, și în condiții foarte dificile, cu o istorie foarte complicată, atunci când există dorința de a găsi soluții politice la problemele politice, atunci se pot realiza, într-adevăr, miracole. Cine și-ar fi închipuit cu câțiva ani înainte, când, practic, era una dintre marile dezbateri la nivelul Balcanilor de Vest, că se va ajunge la o asemenea situație? Am felicitat cu toții și sperăm ca în continuare să producă un efect sinergic și asupra altor țări care negociază în Balcanii de Vest pe aceleași teme."

ACTUALIZARE 13.05 Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate susține declarații de presă.

"Deja ieri v-am descris discuțiile pe care le-am avut ieri după-amiază privind Venezuela și concluziile pe care le-am tras împreună cu miniștrii în urma acestei discuții. Pot să vă informez că în timpul serii și în timpul nopții au continuat contactele cu unii dintre prietenii mei din America de Sud, pentru a pregăti reuniunea ministerială a grupului de contact internațional. Aceste pregătiri continuă și astăzi.

Ieri seară ni s-au alăturat colegii și prietenii noștri miniștrii de Externe din țările candidate, am organizat un dineu, ni s-a alăturat și doamna prim-ministru, am fost onorați. Astăzi, împreună cu domniile lor, dar și separat, în format 28, am discutat despre relația cu China, care este un partener strategic pentru Uniunea Europeană, o țară extrem de importantă din punct de vedere economic și din punctul de vedere al relațiilor comerciale și din punctul de vedere al rolului global pe care îl joacă.

Suntem gata să explorăm cât mai bine și cât mai coordonat oportunitățile în relația cu această țară, dar avem de-a face și cu niște provocări.

China are niște politici diferite față de ale noastre. De exemplu, în privința drepturilor omului politicile noastre sunt în mod clar diferite. Însă, în ultimii ani, mai ales în ultimii 2 ani, am intensificat parteneriatul și cooperarea cu China pe subiecte de importanță globală - schimbările climatice, acordul nuclear cu Iranul și nu doar. Deci, în acest tablou mixt al provocărilor și oportunităților, am avut această ocazie extrem de importantă să facem schimb de informații între noi, statele membre, să ne coordonăm abordările și, de asemenea, să organizăm un schimb de opinii și cu țările candidate, lucru extrem de important, pentru că fiecare dintre aceste țări are o relație importantă cu China în diferite domenii.

Deci, rezultatul principal, informal al reuniunii de astăzi a fost că am ajuns la concluzia comună că dorim să ne coordonăm și mai bine pe viitor și să facem un schimb și mai susținut de  informații. Le-am propus miniștrilor să revenim la acest subiect al relației cu China într-un viitor Consiliu de miniștri de afaceri externe, înainte de summitul anual cu China, care va avea loc în aprilie, anul acesta, dacă am înțeles bine".

ACTUALIZARE 11.45 Au reînceput discuțiile în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Afacerilor Externe din Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE 11.30 Fotografie de grup a șefilor diplomațiilor europene, reuniți la București.

ACTUALIZARE 11.00 Primirea miniștrilor Afacerilor externe din țările candidate de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

ACTUALIZARE 09.25 La Palatul BNR sosește Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

ACTUALIZARE 09.09 Declarații Teodor Meleșcanu despre situația din Venezuela: "Este, din punctul meu de vedere, o discuție foarte importantă pentru Uniunea Europeană, pentru că am reușit să avem o anumită abordare a acestei probleme, care pornește de la ideea necesității reconcilierii și organizării cât mai rapide de alegeri anticipate la nivelul Venezuelei și, în al doilea rând, faptul că s-a adoptat decizia privind crearea unui grup de contact, format din țări membre ale UE și țări din America Latină, care să contribuie la realizarea acestui proiect. El va trebui să stabilească și niște modalități, să aibă și contactele necesare, și să se preocupe de pregătirea alegerilor pentru Venezuela. În ceea ce privește recunoașterea președintelui Adunării Naționale (...) ca președinte interimar al Venezuelei, este o problemă care ține strict de modul în care fiecare din statele membre dorește să se poziționeze. Pentru noi, problema este de a, repet, de a declanșa un proces care să pregătească și să conducă la alegeri. În rest, fiecare stat poate să-și adopte pozițiile sale".

Întrebat dacă se au în vedere sancțiuni pentru Venezuela, Teodor Meleșcanu a admis că a fost discutat acest subiect. "În mare măsură, s-a acceptat ideea ca să se impună sancțiuni, dar nu care să afecteze situația populației din Venezuela, ci, dimpotrivă, chestiuni foarte țintite pe anumite persoane care sunt considerate că creează probleme", a declarat șeful diplomației de la București.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că tema Parteneriatului Estic a fost una prioritară pentru Președinția României.

"Am discutat-o și pentru noi are o simbolistică deosebită, pentru că anul acesta se împlinesc 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic și preocuparea noastră este să pregătim o reuniune la nivel ministerial, la Bruxelles, care să evalueze lucrurile bune care s-au întâmplat în cadrul Parteneriatului Estic și să dea o anumită perspectivă în legătură cu perioada de după 2020 a Parteneriatului Estic. Pentru noi, are o dublă semnificație - pe de o parte, încurajarea țărilor din Parteneriatul Estic de a continua cu reforme care să le facă compatibile cu valorile Uniunii Europene, și în al doilea rând, trebuie să recunoaștem că sunt contributori foarte importanți la securitatea Europei toți acești parteneri ai noștri din Est".

Meleșcanu a indicat că, din păcate, dezbaterile și discuțiile pe tema Venezuelei nu au mai permis să se discute joi despre situația din Siria. "S-a convenit, în principiu, ca săptămâna viitoare, când ne vedem la Bruxelles pe tema summitului miniștrilor de Externe cu Liga Arabă, să avem o discuție pe această temă. Evident, e una din problemele care preocupă UE, dar mai ales este o problemă care implică pentru UE o prezență mult mai activă în rezolvarea conflictului din Siria".

Referitor la preluarea de refugiați, ministrul Afacerilor Externe a reamintit că țara noastră a fost împotriva stabilirii unor cote obligatorii, dar "România este o țară care își exprimă solidaritatea și, în măsura posibilităților pe care le avem, vom contribui și noi la relocarea unor refugiați, la data respectivă când discutăm, nu mai vorbim de sute de mii, vorbim de câteva zeci".

Programul reuniunii:

  • 09:00 - 09.30 Sosirea miniștrilor Afacerilor externe la Palatul BNR
  • 11:00 - 11:15 Sosirea miniștrilor Afacerilor externe din țările candidate la aderarea la UE
  • 11:00 - 11:15 Primirea miniștrilor Afacerilor externe din țările candidate de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini
  • 11:15 - 11:30 Fotografie de familie
  • 11.30 TOUR-DE-TABLE
  • 13:00 - 13:30 Conferința de presă susținută de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreşedinte al Comisiei Europene, și de Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor externe.

TVR produce, în calitate de partener media oficial, toate evenimentele pe parcursul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI