A doua rectificare a bugetului pentru 2018, aprobată. Eugen Teodorovici: Ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB

23 noiembrie 2018, 11:48

Executivul își asumă că noile cifre nu vor duce la depășirea deficitului bugetar angajat în fața instituțiilor europene. Însă bani în plus se duc în salarii din sistemul bugetar și pentru plata dobânzilor la împrumuturi făcute de stat.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că rectificarea bugetară este una pozitivă şi că cele cinci angajamente ale Guvernului au fost respectate în totalitate.

“Astăzi, am aprobat în şedinţa de guvern cea de-a doua rectificare a bugetului pe 2018. Rectificările bugetare se fac pentru a pune în acord realitatea economică cu finanţele publice. Am plecat de la un buget iniţial construit pe anumite ipoteze macroeconomice şi ne respectăm angajamentele asumate. Implementăm măsurile din programul de guvernare, măsuri de stimulare a economiei, dar şi măsuri sociale – obiectiv atins. Ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB – ţintă respectată. Nu creştem ponderea datoriei guvernamentale în PIB – o ţintă, de asemenea, respectată. Consolidăm rezerva financiară din trezorerie, asigurăm cheltuielile de înzestrare militară conform planului angajăm şi asigurăm finanţarea necesară pentru pregătirea în bune condiţii a sărbătorii Centenarului şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, de asemenea, obiective atinse”, a declarat ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a menţionat că la această rectificare sunt 9,5 miliarde lei în plus la venituri faţă de bugetul iniţial şi 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli faţă de prevederile iniţiale. „Cheltuielile de investiţii vor fi mari cu 40% faţă de realizările din 2017/(…) De asemenea, România va menţine ponderea datoriei guvernamentale în PIB la 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană. Şi desigur acel fond din trezorerie consolidat la 31 miliarde lei, care asigură peste 5 luni de zile de finanţare brută„, a adăugat Teodorovici.

Cei mai mulți bani pierde Ministerul Transporturilor: peste un miliard de lei. Asta va duce la un blocaj în instituțiile din subordinea Transporturilor, avertizează ministrul demisionar Lucian Șova. El a dat  exemplul Metrorex care are de plătit către Astaldi 47 de milioane de euro și, dacă nu face plățile, riscă să-i fie blocate conturile.

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova: Am văzut pe la televiziuni că se taie de la Transporturi. De la metrou, această revendicare care trebuie pusă în buget, este o obligație legală pe care metroul și-a pus-o în buget ca și cheltuiala. De la CFR Infrastructură. O să-i dea înapoi. Că nu trebuie să taie de acolo pentru că sunt 23 mii de angajați la Infrastructură. Au sarcina să repare, să întrețină, să supravegheze infrastructura.

Bani în plus ajung la ministerele Muncii, Sănătății și Justiției. Analiștii susțin că nu este prima dată când Guvernul fentează legea ca să nu fie depășit deficitul bugetar.

În ciuda anunțului făcut de ministrul Muncii, executivul a hotărât să amâne majorarea salariului minim pe economie, cel mai probabil pentru 1 ianuarie.

__________________________

“Discutăm astăzi cea de a doua rectificare a bugetului pentru 2018. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ţinta de deficit de 2,97% din Produsul Intern Brut şi asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor şi programelor guvernamentale şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice. Vom asigura banii necesari pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a alocaţiilor de stat pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor. În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale aproximativ 787 de milioane de lei. Asigurăm resursele necesare şi pentru derularea acţiunilor şi a programelor de sănătate. Majorăm cu 660 de milioane de lei bugetul pentru fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate şi gratuite şi pentru programele naţionale de sănătate. Totodată, alocăm în plus peste 317 milioane de lei Ministerului Sănătăţii pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor medicale din centrele de permanenţă şi unităţile de primiri urgenţă. Luăm măsuri pentru asigurarea resurselor necesare plăţii pensiilor militare de stat cuvenite poliţiştilor. În acest scop, asigurăm 116 milioane de lei în bugetul MAI. De asemenea, prin rectificarea bugetului, alocăm fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a tuturor cheltuielilor obligatorii şi pentru alimentarea fondului de rezervă al Guvernului cu 700 de milioane de lei, bani necesari pentru situaţii neprevăzute. Este o rectificare pozitivă, care arată preocuparea Guvernului pentru politicile sociale şi de sănătate, dar şi pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar asumată”, a declarat  Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

CINE PIERDE LA RECTIFICARE

Ministerul Transporturilor: -1.14 miliarde de lei

Ministerul Cercetării și Inovării: -213,9 milioane de lei

Ministerul Culturii și Identității Naționale: -176,8 milioane de lei

Ministerul Educației Naționale: -134 milioane de lei

CINE CÂŞTIGĂ LA RECTIFICARE

Ministerului Muncii și Justiției Sociale: +787 milioane de lei

Ministerului Sănătății: +317,6 milioane de lei

Ministerului Justiției: +144,5 milioane de lei

(sursa: Ministerul Finanţelor)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite