A început a doua etapă de imunizare anti-COVID, destinată persoanelor de peste 65 de ani, pacienţilor cronici şi angajaţilor din domeniile esenţiale

A început a doua etapă de imunizare anti-COVID, destinată persoanelor de peste 65 de ani, pacienţilor cronici şi angajaţilor din domeniile esenţiale. Prima persoană vaccinată a fost președintele Klaus Iohannis, iar momentul a fost transmis în direct. Tot azi au fost imunizați zeci de polițiști și jandarmi, angajați ai ministerului de Interne. Pentru celelalte categorii care se pot programa pentru vaccinare, startul a fost unul cu emoții. Platforma informatică a avut probleme cu actualizarea datelor, așa că nu toți au putut-o accesa. Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că toate problemele au fost remediate între timp și serviciul funcționează normal.

15 Ianuarie 2021, 10:55 (actualizat 15 Ianuarie 2021, 20:25) |
Start cu emotii in a doua etapa a campaniei de vaccinare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Programările pentru vaccinare se pot face pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători.

Programări se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25. Imunizarea începe în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane vor fi programate de luni, 18 ianuarie.

Evenimentul reprezintă o provocare logistică pentru autoritățile locale, mai ales că edilii au fost nevoiți să găsească în timp record bani și spații adecvate pentru vaccinare.

Echipe mobile de vaccinare împotriva COVID-19 se vor deplasa, vineri, atât în centrele rezidenţiale publice, cât şi în cele private aflate pe raza Capitalei

(w380) Programare

Ce afecțiuni intră în categoria boli cronice

Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria "boli cronice" se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

* diabet zaharat

* obezitate

* alte boli metabolice, inclusiv congenitale

* afecţiuni cardiovasculare

* afecţiuni renale

* afecţiuni oncologice

* afecţiuni pulmonare

* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

* afecţiuni hepatice moderate/severe

* afecţiuni autoimune

* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Tot în această etapă vor fi imunizaţi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

* personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);

* personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;

* personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Radio şi Televiziune naţionale); personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale); personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Vaccinare Covid-19 – o campanie a Televiziunii Române

Din 27 decembrie a început campania de vaccinare împotriva Covid-19 în România, iar până acum au fost vaccinate peste 150.000 de persoane din rândul personalului medical.

Conform Strategiei Naționale, autoritățile pregătesc etapa a doua de vaccinare, care începe vineri, 15 ianuarie. În aceastp etapă va fi imunizată populația cu vârstă peste 65 de ani, persoanele cu risc ridicat și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

În acest moment există campanii de informare despre vaccinare dar oamenii au în continuare o mulțime de întrebări la care caută răspunsuri. Din 15 ianuarie, TVR începe la Telejurnal 20 o rubrică în care ne dorim să răspundem la întrebările lor despre campania de vaccinare. Specialiștii invitați vor răspunde la aceste întrebări cât mai simplu, pe înțelesul tuturor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI