A doua șansă la educație. 15 mii de adulți învață, an de an, să scrie și să citească

15.000 de români primesc, în fiecare an, a doua șansă la educație. Învață să scrie și să citească pentru a-și construi un viitor. Programul se desfășoară în peste 400 de școli, iar elevii au până în 50 ani. Cei mai mulți au trăit în sărăcie și nu și-au permis să meargă la școală în copilărie. Alții, pur și simplu au refuzat să învețe la timpul potrivit.

15 Octombrie 2019, 19:30 |
A doua șansă la educație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Florin este numai ochi și urechi la învățătoare. A intrat în programul "A doua șansă" la 26 ani și este cel mai conștiincios elev. Tânărul este bucătar la un hotel din București și a vrut, pentru început, să învețe alfabetul ca să poată citi bonurile de comenzi. După primul an de școală știe deja să citească și să socotească.

Pentru Florin este, de fapt, prima șansă la educație. Tânărul a avut o copilărie grea în Vălenii de Munte, Prahova. Părinții n-au avut bani să-l trimită la școală și l-au luat cu ei la muncă, pe unde găseau cu ziua. A avut grijă de vaci și oi, iar de la 14 ani a muncit. A lucrat în agricultură în Italia, ca să-și întrețină familia. Fratele lui, mai mic cu 10 ani, se pregătește pentru bacalaureat. Florin i-a dat bani pentru meditații. Sprijinul lui Florin este soția lui. Cei doi sunt părinții unui bebeluș de trei luni.

Teoretic, Florin are încă 29 de colegi în clasă, dar practic doar câțiva trec pe la cursuri. Pentru cei mai mulți alfabetizarea face parte din programul de reintegrare socială, după ce au fost eliberați condiționat din penitenciare.

Elevii din programul "A doua șansă" au până în 50 de ani și au trecut cu greu peste rușinea de a începe școala cu alfabetul.

În ultimii ani, tot mai mulți tineri par să conștientizeze că dacă n-ai carte, n-ai parte. De exemplu, la Școala Gimnazială Nr.5 din Constanța numărul solicitărilor pentru programul "A doua șansă" s-a dublat față de anul trecut.

Aproape 80% dintre elevi reușesc să finalizeze cursurile programului "A doua șansă" și devin absolvenți ai invăţământului obligatoriu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI