A dăruit viaţă în aşteptarea unei noi vieţi. O tânără însărcinată a acceptat ca organele soțului să fie donate

6 septembrie 2019, 19:27

Soţul femeii însărcinate în opt luni, din judeţul Bihor, a suferit un stop cardiorespirator, la numai 34 de ani. Inima nu i-a mai pornit. Gestul tinerei care a acceptat să fie prelevate organele soţului său, tatăl pruncului nenăscut, pentru a da o şansă altor vieţi, i-a impresionat pe medicii de la spitalul din Oradea.

Rinichii au ajuns la Cluj, iar ficatul la Bucureşti. Ţesuturile osoase au fost duse la banca specializată de la Spitalul Colentina. Corneea a fost transplantată la Spitalul Militar Central. Doi bărbaţi au primit, astfel, darul nepreţuit al vederii.

Pe masa de transplant este un bărbat de 55 de ani care aştepta o cornee din 2014. Omul a fost învăţător, dar a fost nevoit să se pensioneze: o boală genetică i-a luat lumina ochilor.

Acest bărbat operat la Spitalul Militar nu ştie cum să le mulţumească donatorilor care i-au redat speranţa.

Donatori sunt puţini, se plâng doctorii de la Spitalul Militar care, anul acesta, au putut ajuta doar 36 de pacienţi care nu mai vedeau.

Peste 300 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant de cornee, potrivit datelor publicate în Registrul naţional de transplant. Mereu apar însă multe urgenţe, iar unii oameni aşteaptă cu anii ca să-şi recapete lumina ochilor. Dacă aşteptarea este prea lungă, pentru unii nu se mai poate face nimic.

Anul acesta, au fost doar 54 de donatori de organe. De la 46 dintre ei a fost prelevat ficatul. Echipele de transplant au mai preluat 98 de rinichi, 7 inimi şi 9 plămâni. Pe listele de aşteptare pentru organe vitale sunt însă mii de bolnavi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite