A crescut ritmul de topire a ghețarilor de la Polul Sud

Continentul alb, Antarctica, s-ar putea să dispară în curând. Specialiștii atrag atenția că ritmul de încălzire de la Polul Sud este de trei ori mai mare față de media globală.

02 Octombrie 2021, 18:30 (actualizat 02 Octombrie 2021, 20:44) Știrile TVR |

Studiile arată că din cauza ritmului de topire a ghețarilor, în curând, omenirea se va confrunta cu o creștere rapidă și de neoprit a nivelului mărilor. Dacă emisiile poluante cu efect de seră nu vor fi oprite cât mai curând în următorii 20-30 de ani, toate așezările umane de pe coasta marină vor fi în pericol. În viitorul mai apropiat însă topirea ghețarilor de la Polul Sud va determina fenomene meteorologice din ce în ce mai violente.

BRUNO DANIS, profesor de biologie: “Cercetătorii, în special cei din Antarctica, după ani de studii ne spun că sunt deja schimbări vizibile, în special pe continent. Dar au început să apară schimbări şi în mediul marin, pentru că, de exemplu, în peninsula Antarctica avem un eco-sistem înconjurat de gheţari, cu fiorduri, şi gheţarii se topesc, dipărând din eco-sistem”.

Gheţarii Antarcticii sunt topiţi de apele oceanelor din ce în ce mai calde și de temperaturile atmosferice din ce în ce mai mari. Oamenii de știință, care trag acum un semnal de alarmă, spun că în ultimii 30 de ani temperatura a crecut cu 1.8 grade, adică de trei ori mai mult față de valorile globale. Poate părea puțin și poate părea departe dezastrul prin care va trece omenirea. Cercetătorii atrag atenția însă că efectele poluării ar putea accelera topirea ghețarilor, iar omenirea va suporta consecințele dure.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI