A crescut preţul panourilor solare şi timpii de livrare. ANRE: Până la sfârşitul anului vor fi aproximativ 30.000 de prosumatori

Scumpirile record îi determină pe tot mai mulţi români să producă singuri energie, cu ajutorul panourilor solare. Autorităţile se aşteaptă ca numărul prosumatorilor să ajungă la 30.000 anul acesta şi să fie de peste două ori mai mare ca în 2021. Dar odată cu numărul tot mai ridicat de cereri a crescut şi timpul de racordare la reţea. Şi echipamentele sunt mai scumpe, iar termenele de livrare pot depăşi chiar şi trei luni.

28 Octombrie 2022, 19:07 (actualizat 28 Octombrie 2022, 19:22) Știrile TVR |

Îngrijorat de scumpirea energiei, Petruţ Mladin a cumpărat panouri fotovoltaice. În urmă cu câteva luni, le-a instalat pe acoperişul casei, cu speranţa că va avea facturi mai mici, iar energia electrică pe care o va livra în reţea îi va amortiza investiţia. Acum încă mai aşteaptă să devină prosumator.

Timpul de aşteptare pentru a deveni prosumator a crescut odată cu numărul tot mai mare de cereri de racordare la reţea. Numai de la începutul anului, peste 24.000 de români au devenit prosumatori. Anul trecut au fost mai puţin de 14.000.

Reprezentanţii Autorităţii de Reglementare în Energie susţin că au luat măsuri pentru reducerea birocraţiei. Iar de luna aceasta, numărul de contoare obligatorii a fost redus de la trei, la unul singur. A rămas doar cel de la limita de proprietate.

Odată cu cererea mai mare de panouri solare au crescut însă şi preţurile, dar şi timpii de livrare. Aproape toate echipamentele sunt importate din China.

Oficialii ANRE estimează că până la sfârşitul anului vor fi circa 30.000 de prosumatori. Numărul lor e de peste două ori mai mare faţă de 2021.

Aceştia ar urma să producă aproximativ 250 de MW şi să asigure mai puţin de 4% din consumul de energie electrică a ţării.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI