A crescut preţul panourilor solare şi timpii de livrare. ANRE: Până la sfârşitul anului vor fi aproximativ 30.000 de prosumatori

28 octombrie 2022, 19:07

Îngrijorat de scumpirea energiei, Petruţ Mladin a cumpărat panouri fotovoltaice. În urmă cu câteva luni, le-a instalat pe acoperişul casei, cu speranţa că va avea facturi mai mici, iar energia electrică pe care o va livra în reţea îi va amortiza investiţia. Acum încă mai aşteaptă să devină prosumator.

Timpul de aşteptare pentru a deveni prosumator a crescut odată cu numărul tot mai mare de cereri de racordare la reţea. Numai de la începutul anului, peste 24.000 de români au devenit prosumatori. Anul trecut au fost mai puţin de 14.000.

Reprezentanţii Autorităţii de Reglementare în Energie susţin că au luat măsuri pentru reducerea birocraţiei. Iar de luna aceasta, numărul de contoare obligatorii a fost redus de la trei, la unul singur. A rămas doar cel de la limita de proprietate.

Odată cu cererea mai mare de panouri solare au crescut însă şi preţurile, dar şi timpii de livrare. Aproape toate echipamentele sunt importate din China.

Oficialii ANRE estimează că până la sfârşitul anului vor fi circa 30.000 de prosumatori. Numărul lor e de peste două ori mai mare faţă de 2021.

Aceştia ar urma să producă aproximativ 250 de MW şi să asigure mai puţin de 4% din consumul de energie electrică a ţării.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite