A crescut numărul focarelor de pestă porcină în România, după relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului

27 iunie 2020, 23:02

Aproape 600.000 de porci au fost eutanasiați din iulie 2017 și până în prezent. Din acest motiv, pentru măcelari e o adevărată provocare să aducă în vitrine carne de porc românească. Acum, două treimi dintre preparatele pe care le consumăm sunt din import.

Pesta porcină africană s-a extins în 27 de județe. Reprezentații Autorității Sanitar-Veterinare susțin că una dintre principalele cauze e comerțul necontrolat cu animale, care a luat amploare după ridicarea restricțiilor impuse în starea de urgență. Instituția pregătește acum reguli noi, inclusiv pentru creșterea porcilor în gospodăriile țărănești.

Proprietarii fermelor cer autorităților controale mai stricte.

Noile reguli sanitar-veterinare sunt încă în dezbatere și urmează să fie adoptate în perioada următoare. Pesta porcină africană NU este contagioasă pentru om, dar produce pagube uriașe. Toți porcii dintr-un focar trebuie eutanasiați, iar fermierii sunt despăgubiți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă