A crescut numărul cazurilor de Covid, la o săptămână de la încetarea stării de alertă. Evoluția nu va pune probleme, spun şi oficialii, şi medicii

15 martie 2022, 21:08

Peste 4800 de cazuri noi de Covid au fost raportate după weekend, aproape dublu faţă de bilanţul anterior.

A început să crească şi rata de pozitivare a testelor, și toate indică acum varianta Omicron. Și indicele care arată câte persoane se infectează de la un caz pozitiv e în uşoară creştere.

O evoluţie aşteptată după ridicarea restricţiilor, dar care nu va pune probleme, spun şi oficialii, şi medicii.

Adrian Marinescu, medic primar, director medical, Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”: Cât timp nu am nevoie de spitalizare, cât timp nu este o presiune reală la nivelul spitalelor, nu înseamnă decât convieţuire. Cred că de la această idee s-a plecat peste tot în Europa şi în lume atunci când s-a renunţat la măsurile care preveneau infectarea.

Radu Țincu, medic primar, şef secţie ATI, Spitalul Floreasca: Discutăm de o variantă Omicron ce determină forme mai uşoare de boală şi ne aşteptăm ca după impelmentarea măsurilor de relaxare să avem o creştere a numărului de cazuri, încă cred că această creştere va fi doar una de diagnosticare de noi cazuri, dar nu va avea un impact pe sistemul de sănătate.

În ţările din Occident a crescut semnificativ numărul cazurilor confirmate. Şi sunt experţi care vorbesc despre încă un val al pandemiei.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Nu putem să discutăm despre al 6-lea val atât timp cât valul 5 nu s-a încheiat. Alt val e cu altă tulpină. Să sperăm că nu va fi cazul. Dacă se ajunge într-o situație în care creșterea numărului de cazuri să ajungă să pună probleme și în spitale, se vor lua măsuri la nivelul Guvernului. Cel mai probabil, un posibil val 6 ar putea veni în toamnă, dar să nu îngrijorăm populaţia.

Dacă se va ajunge la o creștere a numărului de cazuri care să pună probleme în spitale, se vor lua măsuri la nivelul Guvernului, spune ministrul Sănătăţii.

Radu Țincu, medic primar, şef secţie ATI, Spitalul Floreasca: Este posibil să avem un val 6, dar acest val 6 va fi caracterizat doar de diagnosticul unor pacienţi cu Covid-19, însă formele dezvoltate vor fi gestionabile la domiciliu prin medicul de familie sau prin administrarea unor medicamente simptomatice. Se menţine în continuare riscul, vulnerabilitatea persoanelor vârstnice, cu boli cronice, de a dezvolta forme severe de Covid-19 şi de a ajunge în spital.

Virusul se transmite şi acum în comunitate, aşa că oficialii fac apel la responsabilitate.

Deşi masca nu mai e obligatorie, medicii o recomandă pentru spațiile închise și aglomerate.

Ministerul Sănătăţii le recomandă celor care au simptome de infectare cu SARS-CoV-2 să se testeze. Teste gratuite se pot face în continuare prin medicii de familie şi la centrele de recoltare care au rămas deschise.

Foarte important, cei confirmaţi cu Covid trebuie să se izoleze. Vor primi concediu medical timp de 5 sau 7 zile, plătit 100 la sută.

Sunt şi câteva sute de ucraineni care au cerut să se testeze sau să se vaccineze anti-COVID. 13 dintre cei 75 de refugiaţi internaţi acum în spitalele de la noi sunt infectați.

Adrian Marinescu, medic primar, director medical, Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”: Sunt pacienţi cu infecţie HIV, sunt pacienţi care au boli infecţioase acute, sunt pacienţi care au infecţie cu SARS-CoV-2. Fiecare este evaluat. Fiecare pacient primeşte tratamentul corect.

Peste 3.300 de paturi au fost alocate pentru refugiaţi în spitalele din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite