Criza din Ucraina a adus și teama oamenilor de a rămâne fără bani cash. Așa că cererea de valută a crescut. În timp ce unii au făcut solicitări la bănci ca să-și retragă economiile, alții aleargă pe la casele de schimb valutar să cumpere valută. Reprezentanții BNR îi liniștesc pe români și spun că banii sunt în mare siguranță în bănci. În același timp, atrag atenția că specula ar putea apărea în această perioadă.
Cererea de valută e așa mare, încât unele case de schimb au rămas fără valută.
Surse guvernamentale spun că persoane care dețin case de schimb valutar au solicitat băncilor retrageri de 200.000 și chiar de 500.000 de euro. Și persoane fizice au vrut să retragă sume importante. Specialiștii în finanțe nu încurajează astfel de abordări.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Da, există solicitarea de bancnote. Liniștiți în vremuri dinastea nu putem să fim. Dar a gândi că banii sunt în siguranță altundeva decât în depozitul bancar este un gând periculos. Nicăieri nu sunt banii în mai mare siguranță decât la bancă.
Irina Chițu, analist financiar: Să nu scoată numerar mai mult decât au nevoie în mod normal, pentru că oricând au acces la acești bani, iar banii în bănci sunt în siguranță și garantați. Până la 100.000 de euro pe fiecare deponent, pe fiecare bancă acești bani sunt garantați. Trebuie să evite să ia decizii sub impulsul momentului. Adică să nu își strice depozitele ca să piardă dobânzile sau să retragă banii fără să se uite că, de fapt, acolo sunt comisioane.
Într-un răspuns pentru TVR, reprezentanții Asociației Române a Băncilor dau asigurări că există numerar suficient, lei și euro.
Instituțiile de credit s-au organizat să acopere continuu cererea suplimentară determinată de solicitările venite în principal ca urmare a crizei refugiaților din Ucraina. Orice neliniște cu privire la asigurarea de numerar este total nejustificată (Sursă: Asociația Română a Băncilor)
În plină criză, leul își menține stabilitatea.
Banca Națională a României a afișat astăzi un curs de 4.94 lei pentru un euro și 4.46 de bani pentru un dolar.
La casele de schimb valutar însă, un euro s-a vândut chiar și cu 5.15 lei, iar un dolar cu 4.60 lei.
Unele instituții financiare vin în sprijinul refugiaților. Una dintre băncile comerciale a anunțat deja că le oferă ucrainenilor care ajung în țara noastră posibilitatea să schimbe grivne ucrainiene în lei românești.