Noi negocieri eșuate, în a cincea zi de protest a angajaților de la Societatea de Transport București. STB caută să angajeze alți oameni

Grevă la STB
Grevă la STB
24 ianuarie 2022, 08:20

Înainte de răsăritul soarelui, în autobaza Titan au răsunat din nou nemulțumirile angajaților STB. Începea cea de-a cincea zi de grevă. Şi nimeni nu pare să renunţe la proiectul care a fost declarat ilegal de instanţă.

Din cele 800 de troleibuze, tramvaie sau autobuze care trebuiau să circule, au ajuns pe traseu doar 200. Aproximativ 25 %. Cei mai mulţi şoferi au continuat greva. Sunt dispuși să își asume toate consecințele.

Nici de această dată cele două tabere nu au reușit să discute. Sindicaliștii spun că eventuala negociere a fost condiționată de oprirea grevei. Protestatarii au refuzat, așa că nimeni nu a mai ajuns la discuții.

Între timp, la Poliția Transporturi au continuat audierile în dosarul penal deschis în cazul grevei STB. Va da explicații inclusiv liderul de sindicat, Vasile Petrariu.

ACTUALIZARE Nu am ajuns la o înțelegere cu sindicaliștii, au declarat reprezentanții Consiliului de Administrație STB luni seara, după ședința de la Primăria Capitalei. Reprezentanții CA le-au promis sindicatelor că va avea loc o analiză a activității directorului STB, Adrian Crit. Nu se știe dacă greva va continua și nu s-a stabilit data pentru o nouă rundă de negocieri. Anterior, primarul general Nicușor Dan declarase că marți dimineaţă o să avem cel puţin 40% din autobuze şi tramvaie pe traseu.

ACTUALIZARE La Primăria Capitalei sunt programate luni seara două ședințe, la care vor participa  primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, directorul STB, Adrian Criț, reprezentanți ai Primăriei, ai Consiliului de Administrație de la STB, sindicatele minoritare și sindicatul majoritar.

ACTUALIZARE Șoferii și vatmanii au fost notificaţi de companie privind îndatoririle lor şi au fost depuse plângeri penale. În paralel, pentru prima dată de la începutul protestului, directorul susţine că vor fi angajaţi alţi şoferi. Diana Dumitraşcu urmăreşte tot ce se întâmplă şi ne aduce mai multe detalii: Greva continuă, oamenii sunt hotărâți să nu iasă pe traseu, indiferent de consecințe, indiferent dacă se va ajunge sau nu la desfacerea contractelor de muncă, indiferent cât ar putea dura această situație. La protestul de la Autobaza Titan oamenii s-au strâns de dimineață și au strigat din nou „Demisia!” directorului Adrian Criț și, potrivit liderului de sindicat, au decis să meargă mai departe cu protestul. Conducerea companiei i-a chemat din nou la negocieri pe sindicaliști, însă aceștia au dorit o discuție cu reprezentanții Consiliului de Administrație, însă la condiția CA de a accepta întâlnirea cu condiția ca oamenii să reia lucrul, aceștia din urmă au refuzat. Directorul STB spune că au început deja cercetările disciplinare, se fac liste care conțin mii de persoane care vor fi cercetate disciplinar, se poate ajunge până la desfacerea contractului de muncă. Pe site-ul STB astăzi a fost publicat un anunț de angajare, compania caută șoferi care să-i suplinească pe greviștii care ar putea ajunge în final să fie demiși.

ACTUALIZARE Concluzia ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) este că ordinea publică nu a fost afectată, iar ATOP nu are competențe decât pe ordinea publică.

ACTUALIZARE Directorul general al STB, către sindicalişti: Legea nu se negociază, legea se aplică.

ACTUALIZARE Protestul șoferilor este principalul subiect al ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), care a început la ora 9.00. Se încearcă stabilirea unor măsuri pentru restabilirea ordinii publice, mai precis, ca șoferii să își reia activitatea. Ședința e online.

La întâlnire participă subprefectul Jean Badea.

ACTUALIZARE Protestul angajaților societății de transport în comun din Capitală continuă pentru a cincea zi. Sorin Năstase se află la Autobaza Titan și ne oferă amănunte despre protest: Șoferii s-au adunat la autobaza Titan din toată Capitala și continuă să vină, ca să protesteze. În această dimineață au ieșit din autobază doar trei autobuze și un tramvai. Astăzi, pe traseu, în București, sunt 103 mijloace de transport în comun, din 521. Astăzi este totuși considerată o zi de weekend. Primarul Nicușor Dan i-a invitat pe toți la negocieri, dar numai dacă vor ieși cu toții pe traseu. Cei din Consiliul de Administrație îi așteptau pe șoferi să vină azi la ora 9.00 la o întâlnire, cu condiția ca toți șoferii să iasă pe traseu, ceea ce nu s-a întâmplat.

Potrivit şefului STB, Adrian Criţ, luni dimineaţa, la ora 7:00, erau pe traseu 148 vehicule, dintr-un total programat de 697, din nou tramvaiele şi troleibuzele fiind cele mai multe vehicule care circulau în Capitală.

Numărul tramvaielor ieşite pe traseu era de 67, dintr-un total programat de 151, cel al troleibuzelor de 62 din 86 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 19, dintr-un total de 460 programate pentru luni la ora menţionată.

Duminică după-amiază, organizaţia sindicală reprezentativă din STB a solicitat Consiliului de Administraţie al STB organizarea unei întrevederi, luni, cu reprezentanţii angajaţilor, pentru identificarea unor soluţii care să conducă la încheierea conflictului spontan de muncă de la STB, subliniind că liderii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti sunt cei împuterniciţi de salariaţi să discute cu Consiliul de Administraţie al STB.

Pe parcursul zilei de duminică, peste 80% din salariaţii STB au continuat conflictul spontan de muncă care a izbucnit acum câteva zile, solicitând în continuare demisia şefului STB.

În replică, directorul general al STB a apreciat că scopul grevei este interesul sindicatului de a continua să controleze societatea comercială. Acesta a atras atenţia că prelungirea grevei pune societatea în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor.

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite