A apărut Ghidul pentru redeschiderea grădinițelor pe timpul verii. Fără perdele, mochete și aspiratoare

Măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial.

24 Iunie 2020, 15:41 (actualizat 24 Iunie 2020, 18:01) |
A apărut Ghidul pentru redeschiderea grădinițelor pe timpul verii
A apărut Ghidul pentru redeschiderea grădinițelor pe timpul verii
A apărut Ghidul pentru redeschiderea grădinițelor pe timpul verii
A apărut Ghidul pentru redeschiderea grădinițelor pe timpul verii
A apărut Ghidul pentru redeschiderea grădinițelor pe timpul verii
A apărut Ghidul pentru redeschiderea grădinițelor pe timpul verii

Părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădinițele/unitățile de învățământ preșcolar de stat, în perioada vacanței de vară, pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar, unde se vor impune o serie de masuri de siguranta si reguli.

Conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28/2020, în cadrul căreia s-a decis „reluarea activității în creșe, grădinițe și afterschooluri”, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat ghidul “Recomandări pentru desfășurarea activităților cu copiii în unitățile de învățământ preșcolar, în perioada vacanței de vară 2020”.

Iată câteva dintre prevederile ghidului:

“eliminarea perdelelor, a mochetelor/covoarelor, a draperiilor și a jucăriilor din materiale textile (inclusiv a celor din pluș); mochetele/covoarele care nu pot fi îndepărtate pot fi igienizate corect cu aparate pe bază de aer cald”.

Deoarece este interzisă folosirea echipamentelor de recirculare a aerului, atât aparatele de aer condiționat, cât și aspiratoarele sunt interzise, intrând în categoria acestor aparate.

(w460) A apărut

În aceste condiții, curățenia se va face în felul următor:

“curățenie generală, prin ștergerea prafului, spălarea cu apă și detergent, spălare cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool (60-70%) și, apoi, clătire repetată cu apă potabilă a tuturor suprafețelor (podele, uși, geamuri, dulapuri, mese, scaune, mobilier și jucării care pot fi utilizate în interior și/sau în exterior etc.), insistând în mod deosebit la punctele de contact (zone atinse în mod frecvent); se vor utiliza lavete diferite pentru acțiuni diferite (lavetă pentru ștergerea cu detergent, lavetă pentru clătirea cu apă, lavetă pentru dezinfectant)”.

Pentru aerisirea incintelor și/sau, eventual, igienizarea acestora, oficialii ministerului indică folosirea lămpilor UV.

Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual. Copiii nu trebuie să aducă de acasă, în unitatea de învățământ, jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.

Gesturi-barieră

Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. În același timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condițiilor privind evitarea contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2 metri.

(w460) A apărut

Pe tot parcursul derulării activităților cu copiii, se vor respecta, pe cât posibil, regulile generale ale unei conduite sănătoase, așa numitele ”gesturi – barieră” menite să prevină infecția cu noul coronavirus:

  • distanțarea fizică
  • evitarea atingerii cu mâna a nasului, ochilor și gurii
  • strănutul în pliul cotului/batista de unică folosință
  • evitarea contactului fizic direct cu cei din jur

Revenirea la grădiniță se face cu prezentarea avizului epidemiologic.

În același timp, părinții/aparținătorii trebuie să poarte masca la predarea/preluarea copiilor.

(w460) A apărut

În document, oficialii vin cu propuneri de activități care să-i ajute pe copii să înțeleagă ce înseamnă distanțarea fizică:

“Distanțarea fizică nu trebuie să fie un fapt stresant pentru copil. Putem să transformăm această regulă într-un joc plăcut. Copiii pot întinde brațele și pot verifica dacă vârfurile degetelor lor nu se ating de ale celorlalți. Poate fi un joc de mișcare distractiv, un moment inedit de tranziție de la o activitate la alta, o rutină pe care să o instituim etc.”

(w460) A apărut

Ghidului “Recomandări pentru desfășurarea activităților cu copiii în unitățile de învățământ preșcolar, în perioada vacanței de vară 2020”, publicat de Ministerul Educației și Cercetării are 21 de pagini și se găseste pe site-ul oficial al Ministerului.

https://www.edu.ro/sites/default/files/Ghid_deschidere%20gradinite_2020_0.pdf

Autor: Florina Constantinescu

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI