A 60-a zi a războiului dintre Israel și Hamas. Armata israeliană, pe urmele creierului masacrului din 7 octombrie. A fost un armistițiu tactic de două ore la Rafah, din rațiuni umanitare

5 decembrie 2023, 20:30 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:06)

Cartierul general al teroriștilorr Hamas din tabăra de refugiați Jabalia este încercuit. Armata israeliană este pe urmele lui Yahya Sinwar, considerat creierul masacrului din 7 octombrie și cheia eliberării ostaticilor. Jabalia este o suprafață de un sfert de kilometru pătrat pe care, pe timp de pace, trăiesc aproximativ 100 de mii de oameni.

Sinwar, 61 de ani, este o cunoștință veche a serviciilor israeliene. A fost arestat în 1988 și condamnat de 4 ori la inchisaore pe viață. A stat în închisorile israeliene 23 de ani și este renumit pentru cruzimea sa și pentru devotamentul ideeii de a distruge Israelul și pe evrei. Michael Koubi era anchetator al serviciului intern Shin Beth. După ce l-a interogat peste 180 de ore se poate spune că este omul care îl cunoaște cel mai bine.

Michael Koubi, anchetator Shin Bet: Pot spune despre Yahya Sinwar că este cel mai crud om pe care l-am cunoscut vreodată. În Gaza a omorât cel puțin 12 oameni. I-a suspectat că au cooperat cu serviciile israeliene așa că i-a omorât cu satârul. Palestinienii din Fâșia Gaza îi spun Măcelarul din Khan Yunis.

Operațiunea la sol din Gaza este susținută de aviația israeliană care lovește țintit obiectivele de la sol.

Tomer Bar, șeful aviației israeliene: Cred că am reușit pentru că vedeți câți teroriști Hamas am eliminat folosind această metodă. Vă mai sugerez să vedeți câte victime am evitat folosind această metodă.

Se va adăuga și sprijinul britanicilor. Potrivit ministerului britanic al Apărării, aviația regală va efectua zboruri de supraveghere în regiunea de est a Mediteranei, inclusiv deasupra Israelului și a Fâșiei Gaza. Avioanele nu vor fi înarmate, nu vor avea rol de luptă, unicul scop fiind localizarea ostaticilor.

Operațiuni de amploare au loc în nordul și estul orașului Khan Yunis așa că armata a anunțat prin toate mijloacele, inclusiv prin mesaje pe telefon că a creat un coridor prin vestul orașului. În plus, în jurul prânzului, pentru două ore a fost anunțat un armistițiu tactic din rațiuni umanitare instituit în zona Rafah.

Mirijana Spoljaric, Crucea Roșie internațională: Fac apel la toate păreile și la oricine are influență să dezescaladeze conflictul să găsească altă soluție, în afară de cea miilitară, la imensa suferință a oamenilor din ambele părți.

Palestinienii, majoritatea deja refugiați din nord, fug acum și din Khan Yunis și caută să meargă pe rutele stabilite de armata israeliană.

Asta în timp ce Națiunile Unite susțin că este imposibil să creezi zone sigure acum în Gaza, iar emirul Qatarului acuză Israelul de uciderea deliberată și sistematică a civililor palestinieni.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite