Dacă trebuie să mergeţi în Unităţile de Primiri Urgenţe, înarmaţi-vă cu răbdare. Printr-un ordin de ministru, a fost prelungit timpul de aşteptare pentru cazurile care nu prezintă risc vital. Astfel, dacă până acum, potrivit legii, pacienţii aşteptau cel mult două ore până când erau preluaţi de un medic, acum, timpul se poate dubla. Autoritățile spun că au adaptat legea la realitate.
În Unităţile de Primiri Urgenţe e aglomerat aproape la orice oră. După ce trec de triaj, pacienţii sunt preluaţi de medici, în funcţie de gravitate. Teoretic, până acum, bolnavii aşteptau cel mult două ore până să fie consultaţi. Acum, perioada de aşteptare poate ajunge până la patru ore, potrivit unui ordin de ministru. Urgenţele de cod roşu sunt în continuare preluate imediat.
EMANUELA SCHWENINGER, jurnalist TVR: "Dacă aveţi o urgenţă de cod galben, cum ar fi durere toracică sau fractură deschisă, veţi aştepta cel mult 15 minute până când vă va consulta un medic, faţă de 10 minute, cât aşteptaţi până acum. În cazul unei urgenţe de cod verde, cum ar fi o bronşită care s-a acutizat sau o fractură simplă, veţi aştepta cel mult 60 de minute, faţă de 30".
Crește timpul de așteptare și dacă aveți urgențe de cod albastru sau alb.
Pacienţii aşteptau şi înainte mai mult decât prevedea legea, pentru că e personal puțin. Și lipsă mare de paturi.
În jur de 5 milioane de români merg anual la urgență. Iar la 112 se primesc peste 12 milioane de apeluri. Mai mult de jumătate nu sunt pentru urgenţe. Autorităţile au lansat campania "Urgenţa este pentru urgenţe".
Oficialii speră ca populaţia să înţeleagă că trebuie să se adreseze medicului de familie pentru afecţiuni cronice sau investigaţii medicale şi sistemului de urgenţă - pentru situaţii acute.
RAED ARAFAT, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: "Când dai un telefon şi spui: a căzut şi este inconştient şi te duci şi găseşti persoana şi stă și te aşteaptă uneori şi cu bagajele că vrea să meargă spital şi avem un alt caz care într-adevăr e grav şi ajungem la el mai târziu, înseamnă că cineva a comis o crimă".
Potrivit unui studiu, aproape 20% dintre români s-ar prezența la UPU pentru rezolvarea unei probleme cronice, în loc să meargă la medicul de familie sau la specialist.