A. Rafila, despre COVID 19: Mortalitatea la persoanele sub 80 de ani este de 0,2-0,4 la sută. Absența de la școală, anularea excursiilor pe teritoriul României, măsuri excesive

25 februarie 2020, 11:48

Un fenomen care este o problemă de sănătate publică s-a transformat într-un fenomen social, lumea înțelege foarte puțin că este vorba despre o viroză respiratorie cu o mortalitate care este similară cu cea a infecției respiratorii. Eu nu vreau ca oamenii să fie neglijenți, dar pe de altă parte, nici nu trebuie o îngrijorare excesivă. Cei care fac forme complicate, forme mortale, sunt persoanele care au peste 80 de ani, au comorbidități. Acolo avem o mortalitate mai mare de 15%, însă la celelalte categorii de populație este o mortalitate între 0,2-0,4 la sută, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a subliniat că infecția poate fi prevenită prin măsuri simple de igienă, iar lipsa de informare este cea care crează panică.

Infecția poate fi prevenită prin măsuri igienice simple și cred că un lucru cu care trebuie să ne luptăm este legat de aceste consecințe sociale și de discriminare pe de altă parte (…) Cauza epidemiei de panică este lipsa de informare(…) Trebuie să respectăm niște măsuri igienice de bază.  La temperaturi de peste 20 de grade, virusul se inactivează.

Medicul Alexandru Rafila a transmis părinților speriați că cei mici se vor îmbolnăvi dacă merg la grădiniță sau la școală, absența de la școală este o măsură excesivă și că respectarea măsurilor de igienă este esențială.

De asemena medicul a mai susținut că anularea excursiilor pe teritoriul țării noastre este lipsită de fundament.

Nu există niciun caz de coronavirus. Lipsa de la scoală este o măsură excesivă, la fel ca și dorința unor unități de învățământ. Este total contrar legii să ceară adeverința că nu este infectat cu coronavirus (…) Ani de zile când am avut infecții, școlile au continuat să funcționeze și acum în fiecare săptămână aud chesția asta cu închiderea școlilor. Atunci putem să facem altceva. Să suspendăm permanent cursurile pe parcursul iernii că sunt foarte multe viroze iarna și eventual să facem cursuri vara când sunt mai puține viroze respiratorii.

Părinții să trimită copiii la școală și la grădinițe, învățați copii și solicitați unității de învățământ să le pună la dispoziție apă și săpun eventual dezinfectant pe bază de alcool.

Măsurile de prevenție sunt identice cu cele de la gripă, evoluția bolii este asemănătoare, modul de transmitere este asemănător. Diferența este că la gripă avem vaccin, aici nu avem încă vaccin, probabil că o să avem anul viitor pe vremea asta.

Chestiunea asta să nu mergem la școală, să creem panică, să creem o psihoză este total necorespunzătoare. Faptul că se anulează excursii în străinătate în zonele afectate din Italia, este un lucru logic, dar să spun că contramandez o excursie care se află pe teritoriul României, este cel puțin lipsită de orice fel de fundament, a subliniat Alexandru Rafila, în emisiunea Ca n viață.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite