Așezări de acum 6.500 de ani, descoperite în județul Neamț

Descoperire arheologică de mare importanță, în județul Neamț. Arheologii au scos la lumină artefacte cu o vechime de câteva mii de ani, care întăresc convingerile că zona subcarpatică a fost una de mare importanță pentru civilizația cunoscută de speicaliști ca “Civilizația Cucuteni”. Situl este cunoscut de aproape două decenii, însă abia anul trecut au început cercetările.

20 August 2020, 12:50 (actualizat 20 August 2020, 13:52) Știrile TVR |
În Neamț, așezări de acum 6500 de ani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Situl arheologic este amplasat în localitatea Topolița, la câțiva kilometri de orașul Târgu Neamț.

Ani de zile nu au fost intreprinse lucrări, însă, dupa mai multe studii ale arheologilor nemțeni, făcute cu ajutorul unei echipe din Germania, s-a deschis șantierul.

Au ieșit astfel la lumină câteav artefacte foarte valoroase din punct de vedere științific.

Piesele descoperite se încadrează în ceeace specialiștii numesc, “ Cultura Eneolitică Cucuteni”. Săpăturile din această vară au permis descoperirea unei noi locuințe aparținând civilizației Precucuteni, cu o vechime de aproximativ 6500 de ani.

Ruinele constau dintr-o aglomerare consistentă de lut ars, și indică existența unei construcții de formă dreptunghiulară, cu o suprafață de aproximativ 16 mp. Remarcabil este faptul că în perimetrul locuinței au fost descoperite mai multe obiecte specifice acelei perioade, dintre care cele mai interesante sunt statuetele de lut ars, înfățișând personaje feminine, reprezentând divinități preistorice. Cercetarea acestui sit face parte din programul de activități al Complexului Muzeal Național Neamț, iar principalul scop al investigațiilor arheologice este acela de a îmbogăți patrimoniul cultural național.

Situl este creat în jurul unei așezări vechi de câteva mii de ani și care atestă, încă odată, că zona a fost intens populată și chiar se bănuiește că pe linia care unește localitățile Bălțătești, Târgu Neamt, până la Oglinzi și Răucești era un traseu pe care se deplasau cei care făceau comerț cu sare, aceasta fiind moneda de schimb la vremea respectivă, acum peste 4000 de ani.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI