A. Cioroianu, despre Neagu Djuvara: Avea un farmec care a adus în discuții anumite teme. Mulți copii au citit istoria în cărțile lui

26 ianuarie 2018, 11:36

Adrian Cioroianu își amintește că fost prima generație care l-a avut ca profesor și le-a predat „Teoria elitelor”.

„Era profesor invitat la Universitatea București, la Facultatea de Istorie. Doamna, decan atunci, Zoe Petre, îl invitase imediat după 1990 și iată că vorbim la timpul trecut și despre Zoe Petre și despre Neagu Djuvara. A fost o mare surpriză pentru noi, imaginați-vă că a făcut un curs de „Teoria elitelor”! Nouă ne suna atractiv, nu aveam mare idee despre subiect, pentru că noi făcusem istorie în vremea lui Ceaușescu, când dădusem admiterea la facultate știam că „masele fac istoria“, teoria elitelor era o teorie burgheză, depășită.”

Adrian Cioroianu povestește că profesorul Neagu Djuvara a fost fermecător cât timp a ținut cursul, însă atunci când a dat note nu a mai fost la fel de fermecător.

„Neagu Djuvara a venit și ne-a vorbit, vreme de un semestru, despre elite, despre Vilfredo Pareto, despre sociologie. Și a fost fermecător cât timp a ținut cursul. Era un om fermecător atunci când vorbea, când a venit cu notele, n-a mai fost la fel de fermecător pentru că ne-a dat numai 7 și 8. Noi eram uimiți, eram studenți în anii terminali. Ne-am dus la dânsul: Ce faceți? Ne stricați mediile! El ne-a privit zâmbind, avea o privire ștrengărească de cele mai multe ori și ne-a spus: Dragilor, ce să vă fac dacă nu citiți ? Puneți mâna și citiți! Ce elite puteți fi voi în formare, dacă eu v-am dat trei-patru cărți, (..) și voi ați citit doar una. Păi, voi vreți să fiți elite? Și nu ne-a schimbat notele, dar asta ni l-a făcut simpatic. Și, uite, că au trecut anii – ce vă spun se întâmpla prin ani ’91-’92 – și paradoxal noi am înaintat în vârstă, domnul Djuvara rămânea la fel de tânăr, la fel de vioi, verde la minte – cum se spune. Avea acest aer relaxat chiar și atunci când vorbea despre probleme foarte serioase.”

„Avea un farmec care a impus, de fapt, a adus în discuția noastră istorică anumite teme. Mulți români au aflat despre cumani grație lui Neagu Djuvara, mulți români au aflat despre tiparele civilizației în istorie grație lui Neagu Djuvara, mulți copii au citit istoria românilor, înainte de a o studia la școală, prin cărțile pe care Neagu Djuvara le-a publicat inclusiv pentru copii, în acești 20-30- de ani”, spune istoricul Adrian Cioroianu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite