96 de salve de tun în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Steaguri coborâte în bernă, slujbe și rugăciuni, mii de britanici la porțile Reședințelor regale

9 septembrie 2022, 19:07

Luminile s-au stins simbolic la Turnul Eiffel, iar steagul a coborât în bernă pe instituții de referință din întreaga lume. Regina noastră dragă a murit, Ne vei lipsi sau Sfârșitul unei ere. Sunt câteva titluri din presa internațională.

96 de salve de tun, câte una pentru fiecare an al vieții Reginei, au fost trase simultan în mai multe puncte emblematice ale Regatului Unit, în semn de rămas bun de la cel mai longeviv monarh britanic, șapte decenii pe tron.

La Londra, armata a tras salve din Hyde Park. Salve au fost trase şi în Scoţia şi Ţara Galilor sau în Irlanda de Nord, la un interval de 10 secunde.

Clopotele au bătut în biserici și catedrale, fiind oficiate rugăciuni speciale.

Steagurile au fost coborâte în bernă. La Castelul Balmoral și la porțile Palatului Buckingham, zeci de mii de oameni au venit cu flori, cu trandafiri albi și galbeni, cu mesaje de suflet, cu lacrimi în ochi. Fiecare are un gând pentru Regina care a marcat istoria Regatului Unit și istoria lumii timp de șapte decenii.

Presa din Regat are ediții speciale dedicate personalității Reginei Elisabeta, cu portrete ale sale în diferite momente ale domniei. Inimile noastre sunt frânte, Regina noastră dragă a murit, Vă iubim, Majestate, Ne vei lipsi, dragă Mamă – sunt câteva titluri din presa de la Londra. Titluri simbolice sunt și în presa germană, franceză sau spaniolă – Lumea plânge, Regina unui secol sau Sfârșitul unei ere.

La Paris, s-au stins luminile la Turnul Eiffel, iar la nivel politic, reginei i s-a mulțumit pentru modul în care a contribuit la relațiile dintre francezi și britanici. Gesturi simbolice în onoarea reginei Elisabeta a II-a au fost și la Washington și New York. Clopotul Catedralei Naționale din Washington a bătut de 96 de ori. Iar la New York, Empire State Building a fost luminată în mov.

Au fost momente emoționante și pe pe Stadionul Olimpic din Londra, unde jucătorii au ținut un moment de reculegere în memoria Reginei Elisabeta a II-a.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite