Preşedintele grec, Karolos Papoulias, a discutat astăzi cu liderii principalelor partide într-o ultimă tentativă de a forma o coaliţie guvernamentală şi de a evita alegerile anticipate. După mai bine de 90 de minute de negocieri, liderii de la Atena nu au identificat o soluţie pentru ieşirea din criza politică.
ACTUALIZARE 18.30: Partidul stângii radicale Syriza, care se opune programului de austeritate cerut de creditorii Greciei, este prezentat ca favorit în cazul unor noi alegeri legislative, organizate dacă formaţiunile nu reuşesc să formeze un Guvern de coaliţie, relatează AFP.
Syriza obţine 20,5 la sută din intenţiile de vot, în faţa conservatorilor de la Noua Democraţie, cu 18,1 la sută, şi a socialiştilor de la Pasok, cu 12,2 la sută, potrivit sursei citate.
ACTUALIZARE 16.27: Unul dintre liderii partidului de extremă stânga Syriza, Alexis Tsipras, a refuzat să intre într-o coaliţie guvernamentală alături de conservatorii Noii Democraţii şi de socialiştii partidului Pasok, informează BBC.
ACTUALIZARE 14:40 Liderul socialist grec Evangelos Venizelos a declarat, după încercarea de a forma o nouă coaliţie de guvernare, că optimismul său este rezervat, citează BBC.
ACTUALIZARE 13.52: Liderii principalelor partide, Noua Democraţie, Syriza şi Pasok, au părăsit negocierile, fără a face declaraţii, potrivit BBC. Discuţiile cu preşedintele Karolos Papoulias au durat 90 de minute.
Negocierile dintre preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, şi liderii partidelor pentru formarea guvernului au început duminică, la prânz, şi se află în derulare.
În cele şapte zile care au trecut de la alegerile generale, niciun partid nu a reuşit să încropească o coaliţie care să creeze o majoritate în parlamentul de 300 de locuri al Greciei. Conservatorii din Noua Democraţie, extrema stângă Syriza şi socialiştii Pasok au eşuat în tentativele de instalare a unui executiv.
Problema pare să fie partidul Syriza, care insistă ca noul guvern să anuleze măsurile de austeritate convenite în schimbul ajutorului UE şi al FMI, în valoare de 130 miliarde euro.
Preşedintele Papuolias, 82 de ani, discută separat cu liderii partidelor care au avut o susţinere a electoratului suficientă pentru a ocupa fotoliile parlamentare. Discuţiile vor include partidul Zorile Aurii, o formaţiune de extremă dreaptă care este împotriva imigrării.
Electoratul a pedepsit duminica trecută partidele Noua Democraţie şi Pasok pentru sprijinirea condiţiilor puse de Uniunea Europeană (UE) în schimbul acordării ajutoarelor financiare.
Potrivit sondajelor de opinie, un nou tur de scrutin ar putea să aducă la putere partidele care se opun ajutoarelor UE, ameninţând ieşirea statului elen din zona euro.
Creditorii în alertă
Discuţiile vor dura două-trei zile, deşi pot, teoretic, să se prelungească până la deschiderea sesiunii parlamentare de miercuri.
Dacă în urma acestor întâlniri nu se va forma o coaliţie de guvernare, variantă foarte probabilă, noi alegeri vor fi programate pentru luna viitoare.
Nesiguranţa pe acest plan a îngrijorat creditorii internaţionali ai Greciei, care insistă ca ţara să respecte termenii şi condiţiile ajutorului, dacă vrea să continue să primească fonduri pentru a evita intrarea în faliment.
Băncile centrale europene au început deja să discute deschis posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro.
Corespondenţii de presă din Grecia spun că votul împotriva măsurilor de austeritate, care a fost împărţit între mai multe partide mici în primele alegeri, pare să se fi consolidat acum în jurul partidului Syriza.
Mai multe sondaje de opinie plasau Syriza după Noua Democraţie, la alegerile de duminca trecută, dar va trece pe primul loc la alegerile viitoare.
Cu cele 50 de locuri în parlament, pe care poate să le aducă victoria în viitoarele alegeri, o coaliţie condusă de Syriza pare cea mai probabilă variantă.
“Este clar că se încearcă din răsputeri aducerea la guvernare a unei soluţii care să implementeze ajutoarele, dar noi nu participăm la aşa ceva”, a declarat sâmbătă Panos Skourletis, purtător de cuvânt al Syriza.