9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție. În fiecare an, 1 trilion de dolari sunt daţi ca mită şi 2,6 trilioane de dolari sunt furaţi prin corupţie

9 decembrie 2018, 10:28

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, el apreciind că „România nu va putea progresa la adevărata sa capacitate până ce nu vom reuşi să învingem acest flagel”.

 

Corupţia este un fenomen complex – social, politic şi economic – şi o  infracţiune gravă care poate submina dezvoltarea şi nici o ţară, regiune sau comunitate nu este imună. Lupta împotriva corupţiei este o preocupare globală deoarece ea atinge deopotrivă şi ţările bogate şi pe cele sărace, iar datele arată că cel mai mult îi afectează pe cei foarte săraci.

Corupţia este infracţiunea comisă de oficialitătile din sectorul public sau privat care abuzează de funcţia lor pentru un a avea un câştig pentru sine sau pentru alte persoane.

Există mai multe forme ale corupţiei, iar între ele sunt mita, delapidarea, abuzul de putere.

Corupţia atacă fundamentele instituţiilor democratice, distorsionează procesele electorale, perverteşte  supremaţia legii şi crează un sistem birocratic bazat pe incompetenţă, al cărei unic scop este solicitarea mitei. Corupţia contribuie la instabilitate, încetineşte dezvoltarea economică prin descurajarea investiţiilorstrăine directe şi este un factor dominant care conduce statele fragile la faliment.

În fiecare an în lume, 1 trilion de dolari sunt daţi ca mită şi 2.6 trilioane de dolari sunt furaţi prin corupţie – o sumă echivalentă cu mai mult de 5 % din PIB-ul tuturor ţărilor de pe glob, conform un.org.

 

(w500) Ziua Inter

Summitul Anticorupție de la Londra, din mai 2016, a relansat fără echivoc lupta împotriva corupţiei ca o prioritate globală şi necesară pentru combaterea sărăciei şi dezvoltarea durabilă. Peste 40 de lideri din lumea întreagă prezenţi la reuniune şi-au propus să folosească şi să implementeze acordurile internaționale în vigoare şi să transforme combaterea corupţiei într-o prioritate internă şi externă.

53 % dintre cetăţenii Uniunii Europene susţin că guvernele lor au eşuat să combată corupţia. Una din trei persoane care locuiesc în Europa consideră corupţia una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara lor, conform raportului Transparency International lansat în 16 noiembrie 2016. Cifrele cresc la două din trei persoane, în Republica Moldova, Spania şi Kosovo, demonstrând astfel că este nevoie urgentă de acţiuni direcţionate împotriva abuzului de putere şi înţelegerilor ascunse.

Cu prilejul realizării noului raport, Transparency International a discutat cu aproape 60.000 de cetăţeni din 42 de state în Europa şi Asia Centrală cu privire la experienţele lor legate de corupţie în activitățile cotidiene.

Aproape o treime dintre cetăţenii din regiune cred că funcţionarii guvernamentali şi parlamentari sunt foarte corupţi, iar majoritatea oamenilor susţin că guvernele lor nu depun suficiente eforturi pentru a opri corupţia.

În medie, una din şase gospodării a plătit mită când au accesat servicii publice. Deşi mai puţine gospodării au plătit mită pentru serviciile publice în statele membre UE, rata creşte semnificativ pe măsură ce înaintăm către statele din est. România a înregistrat cea mai mare rată dintre statele Uniunii Europene  – 29%, urmată de Lituania cu 24%.

Dacă oamenii împreună cer standarde mai ridicate de la conducătorii lor şi justiţia acţionează independent pentru a-i ţine pe aceştia permanent responsabili şi răspunzători, elitele corupte şi oligarhii pot fi îndepărtaţi – este una din concluziile raportului prezentat de Transparency International.

Campanie ONU anticorupţie

Să reafirmăm angajamentul noastru de a pune capăt înşelăciunii şi lipsei de onestitate care ameninţă Agenda 2030 şi eforturile noastre de de a avea pace şi prosperitate pentru întreaga planetă – spune secretarul general ONU Ban Ki-moon în mesajul său adresat cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie 2016.

Guvernele, sectorul privat, organizaţiile neguvernamntale, media şi cetăţenii din toate ţările lumii sunt chemaţi să-şi unească forţele pentru a lupta împotriva acestei infracţiuni. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) şi Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) sunt în fruntea acestor eforturi şi au lansat o campanie comună care atrage atenţia asupra modului în care corupţia afectează educaţia, sănătatea, justiţia, democraţia, prosperitatea şi dezvoltarea.

Campania comună se axează pe corupţia ca unul din cele mai mari impedimente în atingerea în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă din Agenda 2030.

În 31 octombrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia împotriva corupţiei şi a decis ca în 9 decembrie să fie marcată Ziua Internaţională Anti-Corupţie pentru a  atrage atenţia asupra corupţiei şi a rolului Convenţiei în combaterea şi prevenirea acesteia. Convenţia a intrat în vigoare în decembrie 2005.

 

surse

un.org

transparency.org.ro

awarenessdays.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite