STUDIU. 84% dintre medicii care au plecat în străinătate au făcut-o ca urmare a dorinței de dezvoltare profesională

84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 80% - ca urmare a condițiilor din spitale și clinici, iar 68% având în vedere nivelul salarial, potrivit unui studiu dat publicității de MEDIjobs România si preluat de Agerpres.

15 Septembrie 2017, 09:03 (actualizat 15 Septembrie 2017, 09:11) |
84% dintre medicii care au plecat în străinătate au făcut-o ca urmare a dorinței de dezvoltare profesională

Din studiu reiese că 56% dintre medici susțin că au plecat din cauza relației cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relației cu pacienții români.

Întrebați ce nemulțumiri au față de meseria și traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecați au răspuns că sunt nemulțumiți de distanța față de familie și prieteni, 16% — au citat stresul și programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaționarea cu pacienții străini, lipsa limbii de comunicare.

Totodată, întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenți au spus că și-ar dori să ajute pacienții români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% și-ar dori să se întoarcă la familie și prieteni, 36% ar veni în țară dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 16% și-ar deschide clinică proprie.

În ceea ce privește ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecați au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor și la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Așteptări financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 — 15.000 lei.

Potrivit studiului, 82% dintre asistenții medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39% din cauza condițiilor din spitale și clinici, 34% din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 21% din cauza relației cu colegii/mentorii, 17% — pentru a studia și 17% — ca urmare a relației cu pacienții români.

Întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 43% dintre asistenții plecați au răspuns că și-ar dori să ajute pacienții români, 73% și-ar dori un salariu corect, 52% — să se întoarcă la familie și prieteni, 26% s-ar întoarce dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 21% și-ar deschide clinica proprie. 69% dintre respondenți au spus că și-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă în România, 39% — un ajutor în găsirea unei locuințe, 17% — suport în depunerea actelor la OAMMR și la echivalarea studiilor, dacă este cazul.

Datele au fost colectate din intervievarea a peste 50 de medici specialiști și asistenți medicali stabiliți în afara României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI -2°C -2°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 2°C -2°C
BRASOV -2°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI