81 de ani de la Pogromul din Bucureşti. Pe 21 ianuarie 1941, legionari înarmaţi au ocupat mai multe instituţii şi le-au dat foc. 374 de civili au fost ucişi, dintre care 125 au fost evrei

La 81 de ani de la Pogromul din Bucureşti, rănile încă nu s-au închis. Mii de evrei au fost au fost bătuti, torturaţi, iar 125 dintre ei executaţi în timpul rebeliunii legionare. Urmează informaţii şi imagini care vă pot afecta emoţional.

21 Ianuarie 2022, 21:24 Știrile TVR |

Pe 21 ianuarie 1941, legionarii conduşi de Horia Sima au pornit un război civil în Capitală pentru a prelua conducerea ţării de la generalul Ion Antonescu. Legionarii înarmaţi au devastat Capitala. Au ocupat mai multe instituţii şi le-au dat foc. 374 de civili au fost ucişi, dintre care 125 au fost evrei. Erau vânate şi persoanele care au avut legături cu ei.

Din ultima carte despre Maria Tănase, aflăm că legionarii au vrut să o omoare doar pentru că fusese iubita unui evreu. Artista a reuşit să fugă din Bucureşti, dar legionarii au ocupat sediul Radio şi i-au distrus toate discurile. Nu au mai fost niciodată recuperate.

Dar cel mai mult au avut de suferit evreii din Bucureşti. Cartierul lor a fost vandalizat, sinagogile, templele incendiate, peste 1200 de magazine devastate. În acea noapte, de marţi spre miercuri, legionarii s-au întors şi au ridicat din casele lor multe personalităţi din comunitatea evreiască. Rabinul Zvi Hersh Guttman a fost ridicat împreună cu doi dintre fii săi, sub loviturile legionarilor. Hava Hass, fiica rabinului, era copil şi a văzut tot.

Au fost duşi la unul dintre centrele de tortură ale legionarilor, apoi alături de alţi 90 de evrei, transportaţi cu camioanele în pădurea Jilava, unde au fost executaţi.

Fii lui Zvi Gutman au murit, dar rabinul a supraviețuit. S-a târât până în stradă, dar a fost prins de legionari care l-au dus înapoi în pădure cu un grup de supravieţuitori ai primei execuţii şi au tras din nou asupra lor. Nici a doua oară, gloanţele nu l-au atins pe rabinul care a fost dus la Primăria Jilava.

Alte cadavre ale evreilor au fost găsite agăţate la Abatorul din Capitală , iar lângă ele era scris „carne cuşer".

La 23 ianuarie 1941, Garda de Fier a fost învinsă, înlăturată de la putere şi interzisă.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI