80% din mașinile second hand înmatriculate în România au kilometrajul falsificat

20 octombrie 2017, 18:22

Din miile de anunțuri de vânzări auto, am ales unul care ne promite o mașină impecabilă, care nu a fost avariată, la un preț mai mult decât convenabil. Proprietarul susține că autoturismul este din 2013 și are puțin peste 130.000 de kilometri reali.

Mașina e foarte ok din punct de vedere tehnic. V-am spus că nu a fost avariată. Kilometri ăștia sunt pentru că așa a venit mașina la noi. V-am spus că sunt aduse de afară mașinile” – proprietar parc auto.

Cosmin a vrut să cumpere tocmai această mașină, adusă din Belgia. Numai că în momentul în care a verificat autovehiculul după seria VIN într-o bază de date internțională, a avut o surpriză mai puțin plăcută.

Kilometrajul era dat înapoi cu vreo 70.000 de km, mașina a fost avariată de două ori, avariile însumând aproape 5 mii de euro. Mai mult decât atât, nu corespundeau culorile – cumpărător.

Specialiștii sunt de părere că fenomenul riscă să scape de sub control.

Aproximativ 80 % dintre mașinile second hand înmatriculate în România se confruntă cu două falsificări grave care influențează prețul. Primul este numărul real de kilometri și al doilea este numărul real de avarii” – președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente, Cristian Munteanu.

Un proiect de lege depus la Camera Deputaților încearcă să facă ordine în domeniul vânzărilor auto și să-i pedepsească pe vânzătorii de mașini puși pe înșelăciuni.

Potrivit acestuia, vânzătorii incorecți ar putea fi acuzați de fals în declarații și ar putea primi fie o amendă, fie ar putea sta după gratii maximum doi ani. Mai mult decât atât, proiectul îi va obliga pe proprietari să completeze în talon numărul real de kilometri parcurşi până la momentul vânzării.

Specialiștii ne recomandă ca înainte de a cumpăra o mașină, să chemem un mecanic de încredere care să o verifice. Altfel, riscăm să platim cu 20-30% mai mult decât prețul real.

O mașină care a fost grav avariată și căreia i-au sărit airbagurile…aceste airbaguri nu mai sunt montate. Ea este vândută fără niciun fel de probleme, iar în cazul unui viitor accident, Doamne ferește, acel șoferi și pasagerii vor avea parte de o moarte sigură. Asta pentru că niște samsari iresponsabili vor să facă profituri mult mai mari decât ar fi trebuit” – Cristian Munteanu.

În acest an au fost înmatriculate până acum aproape 380 de mii de mașini la mâna a doua din import., după cum arată datele oficiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite