8 ore de consultări cruciale SUA-Rusia, la Geneva. SUA reafirmă că uşile NATO rămân deschise. Rusia spune că nu intenţionează să atace Ucraina

11 ianuarie 2022, 08:25

Discuții sincere și directe cu delegația rusă. Aceasta este aprecierea americanilor despre modul în care s-au derulat consultările de la Geneva. De cealaltă parte, rușii s-au referit la discuții profesioniste și dificile. Avem impresia că partea americană a luat în serios propunerile Rusiei, a declarat Serghei Riabkov, care a estimat că ar fi nevoie de compromisuri.

Washingtonul a avertizat Moscova că politică porților deschise a NATO va continuă în pofida solicitărilor ruse, a declarat Wendy Sherman, șefa delegației americane.SUA REAFIRMĂ CĂ UŞILE NATO RĂMÂN DESCHISE

„Retrageţi trupele în cazărmi sau spuneţi-ne ce execiţii sunt în desfăşurare şi care este scopul lor. Nu sunt clare aceste lucruri. Nu trimiţi, în mod normal, 100.000 de militari la frontieră. Am spus clar că dacă Rusia invadează Ucraina vor fi costuri şi consecinţe semnificative, mai mari decât cele cu care s-au confruntat în 2014. Nu vom renunţa la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu SUA şi nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO”, spune Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct al SUA.

Pe tema unei posibile aderări a Ucrainei la Nato, discuțiile s-au blocat.

„Îndemnăm SUA să fie cât mai responsabile în acest moment. Riscul escaladării confruntării nu poate fi subestimat. Am subliniat că pentru noi este absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată, niciodată, membră a NATO. u avem intenţia să atacăm Ucraina”, spune Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.

Dacă nu vor există progrese legate de garanții legale că NATO să nu se extindă în Ucraina și Georgia, dar și garanții privind desfășurarea armamentului ofensiv ce amenință teritoriul rus, nu vom putea face concesii, a apreciat diplomatul rus.

Șefa delegației SUA le-a spus jurnaliștilor că Rusia nu a dat niciun răspuns cererii americane privind o detensionare a situației la frontieră ucraineană. Miercuri sunt programate discuții în cadrul Consiliului NATO Rusia, la Bruxelles.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite