8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Șaptezeci la sută dintre persoanele care trăiesc în sărăcie sunt femei

6 martie 2022, 20:57

Șaptezeci la sută dintre cele 1,3 miliarde de persoane care trăiesc în sărăcie sunt femei. În zonele urbane, 40% dintre cele mai sărace gospodării sunt conduse de femei.

80% dintre persoanele strămutate din cauza dezastrelor și schimbărilor legate de climă din întreaga lume sunt femei și fete.

Schimbările climatice pot duce la mai multă violență bazată pe gen, la o creștere a căsătoriilor între copii și la înrăutățirea sănătății sexuale și reproductive.

În această zi, femeile sunt sărbătorite sub tema „Egalitatea de gen azi pentru un mâine durabil”.

Din cele mai recente date, vedem cât de importantă este legătura dintre gen, echitatea socială și schimbările climatice și recunoaștem că, fără egalitatea de gen în prezent, un viitor durabil rămâne departe.

Egalitatea de gen până în 2030

Ziua Internațională a Femeii este un moment bun pentru a reflecta la progresele realizate, un moment bun pentru a cere schimbări și pentru a celebra actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

Lumea a făcut progrese fără precedent, dar nicio țară nu a atins egalitatea de gen.

Acum cincizeci de ani, omul a pășit pe lună; în ultimul deceniu, ne-am descoperit strămoșii și am fotografiat pentru prima dată o gaură neagră.

Între timp, legile au împiedicat 2,7 miliarde de femei să aibă aceleași opțiune ca și bărbații. Mai puțin de 25% dintre parlamentari erau femei, în 2019. Una din trei femei încă se confruntă cu violența de gen.

(w400) Femei, fet

Femeile din întreaga lume își doresc și merită egalitate de gen, un viitor fără stigmatizare, stereotipuri și violență; un viitor durabil, pașnic, cu drepturi și oportunități egale pentru toți. Pentru a ajunge acolo, lumea are nevoie de femei la fiecare masă în jurul căreia se iau decizii.

Shirley Chisholm, prima femeie de culoare din congresul american, a spus odată: „Dacă nu vă dau un loc la masă, aduceți un scaun pliant”.

Anul acesta, este sărbătorită poziția femeii la conducere, în toate formele sale și se face un apel la femeile și feministele din întreaga lume să își revendice spațiul în conducere și la luarea deciziilor.

Avem nevoie de mai multe femei lideri în știință

Pentru a depăși pandemia COVID-19, lumea are nevoie de știință, iar știința are nevoie de femei. În prima linie, femeile și fetele sunt prezente în sistemul sanitar și cel al cercetării.

Femeile din știință ne conduc către o lume mai sigură, de multe ori riscându-și viața. Ele reprezintă 70% din lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale. Cu toate acestea, ele sunt slab reprezentate în procesul decizional și de conducere, reprezintând doar 30% din liderii din sectorul global de sănătate.

(w400) Femei în

Barierele sistemice, prejudecățile de gen, discriminarea și stereotipurile de gen continuă să împiedice femeile să se ridice în carieră.

Despre Ziua Internațională a Femeii

Sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea marşului celor 15 mii de muncitoare care cereau o plată mai bună, condiţii mai bune de lucru şi dreptul de vot, Ziua Internaţională a Femeii a intrat în cultura mai multor tări din Europa, şi în special a celora din fostul bloc sovietic.

Acum, în multe locuri din lume sărbătoarea şi-a pierdut semnificaţiile politice şi a rămas doar o ocazie de a celebra dragostea pentru femei, ca şi de Ziua Mamei sau de Ziua Îndrăgostiţilor. În alte zone însă, temele privind drepturile femeilor, eliminarea violenţelor şi a discriminării de gen, propuse de ONU, atrag mai mult atenţia şi solicită acţiuni cu impact economic, politic şi social mai puternic.

Culorile reprezentative pentru Ziua Internațională a Femeii

Violet, verde și alb sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii. Purpuriu înseamnă dreptate și demnitate. Verde simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea. Culorile au fost stabilite de Women’s Social and Political Union, în 1908.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite