8 mai, Ziua Mondială a păsărilor migratoare. „Cântă, zboară, înălță-te – Ca o pasăre!”

3 mai 2021, 21:37

„Cântă, zboară, înălță-te – Ca o pasăre!” este o invitație adresată oamenilor de pretutindeni să se conecteze cu natura ascultând și urmărind păsările, oriunde s-ar afla. În același timp, tema face apel la oamenii din întreaga lume să-și folosească vocile și creativitatea pentru a-și exprima aprecierea față de păsări și natură.

(w500) PÄsÄri m

Păsările sunt peste tot: în orașe și la țară; în parcuri și curți, în păduri și în munți, în zone umede și uscate, de-a lungul țărmurilor. Prin mișcările lor sezoniere, păsările migratoare ne amintesc în mod regulat de ciclurile naturii.

În calitate de ambasadori globali ai naturii, păsările migratoare fac legătura între diferite locuri de pe planetă și reconectează oamenii cu natura și cu ei înșiși ca niciun alt animal de pe planetă.

(w500) Ziua Mondi

Miliarde de păsări migratoare continuă să cânte, să zboare și să se înalțe, în fiecare zi. În timpul pandemiei, care a încetinit multe activități prin restricții de deplasare, oamenii din întreaga lume au ascultat și privit păsările mai mult ca niciodată. Pentru mulți, cântecul păsărilor a fost o sursă de confort și bucurie în timpul pandemiei, conectându-i între ei și cu natura în timp ce rămâneau izolați.

Păsările și pandemia de coronavirus

Oamenii de știință au studiat impactul pe care pandemia îl are asupra păsărilor și a altor animale sălbatice, analizând modul în care încetarea activităților umane a afectat păsările și animalele.

În mod clar, pandemia a fost o provocare fără precedent pentru omenire. În același timp, a dus un nivel cu totul nou de conștientizare și apreciere a păsărilor și importanța naturii pentru propria noastră bunăstare.

Ziua mondială a păsărilor migratoare 2021 este, prin urmare, nu numai o sărbătoare a păsărilor, ci este și un moment important pentru a reflecta asupra propriei noastre relații cu natura și pentru a evidenția dorința noastră colectivă de a face mai mult pentru a proteja păsările și natura.

Păsările migratoare ne conectează cu cântecele și zborurile lor unice și ne reamintesc cât de important este să colaborăm de-a lungul granițelor, pentru a le proteja.

(w500) PÄsÄri m

 

Ziua Mondială a păsărilor migratoare

Este sărbătorită în două zile, în fiecare an (a doua sâmbătă din mai și a doua sâmbătă din octombrie) pentru a evidenția necesitatea unei colaborări internaționale pentru conservarea păsărilor migratoare și a habitatelor acestora. A fost organizată pentru prima dată în 2006 pentru a promova protejarea păsărilor migratoare și pentru a contracara publicitatea negativă pe care li se făcea în întreaga lume, din cauza îngrijorărilor cu privire la rolul lor de potențiali vectori ai gripei aviare.
De atunci, Ziua Mondială a păsărilor migratoare a câștigat popularitate cu peste 2.000 de evenimente organizate în peste 100 de țări.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Una din cinci specii migratoare din lume este în pericol de dispariție - raport ONU