8 iunie, Ziua mondială a oceanelor. Caută produsele care au o etichetă cu peşte albastru

Oceanul acoperă peste 70% din planetă. Este sursa noastră de viață, susține umanitatea și viața tuturor organismelor de pe pământ. Dar acum, oceanul are acum nevoie de noi!

08 Iunie 2023, 06:58 Știrile TVR |
Eticheta cu peşte albastru. Aliment sustenabil / FOTO: msc.org
Eticheta cu peşte albastru. Aliment sustenabil
Ziua Mondială a Oceanelor
Ziua Mondială a Oceanelor
Ziua Mondiala a Oceanelor

Oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul planetei, găzduiește cea mai mare parte a biodiversității pământului și este principala sursă de proteine pentru mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume. Oceanul este cheia economiei noastre, aproximativ 40 de milioane de oameni fiind angajați în acest domeniu, până în 2030.

Cu 90% din populațiile mari de pești epuizate și cu 50% din recifele de corali distruse, luăm mai mult din ocean decât poate el susține. Pentru a proteja și conserva oceanul trebuie să creăm un nou echilibru, înrădăcinat în adevărata înțelegere a oceanului și a modului în care umanitatea se raportează la el. Trebuie să construim o conexiune cu oceanul, care să fie incluzivă, inovatoare și informată prin lecțiile din trecut.

(w460) Ziua Mondi

„Planeta Ocean: Mareele se schimbă” este tema Zilei Mondiale a Oceanelor 2023.

Ziua Mondială a Oceanelor ne amintește rolul major pe care îl au oceanele în viața de zi cu zi. Ei sunt plămânii Planetei noastre și o sursă majoră de hrană și medicamente și o parte a biosferei.

Scopul Zilei este de a informa publicul despre impactul acțiunilor umane asupra oceanului, de a dezvolta o mișcare mondială de conștientizare și de mobilizare a populației lumii într-un proiect pentru gestionarea durabilă a oceanelor.

Ce poate face fiecare dintre noi

Folosiţi rețetele savuroase cu fructe de mare durabile de la bucătari din Australia, Noua Zeelandă și din întreaga lume. Bucurați-vă știind că putem avea cu toții pește pentru totdeauna.

Alegeți fructe de mare durabile atunci când gătiți

Aceste rețete folosesc fructe de mare care au pe ambalaj eticheta cu pește albastru.

(w400) Ziua Mondi

Fructele de mare durabile înseamnă că au fost pescuite de la un nivel la care vor exista și în viitor.

Răsfoiți rețetele marilor bucătari și căutați eticheta cu peștele albastru atunci când faceți cumpărături.

Oceanul Planetar

Cuvântul ocean provine de la figura din antichitatea clasică Oceanus, fiul cel mare al lui Titan din mitologia greacă şi personificarea divină a mării, care se credea a fi un enorm râu care înconjoară lumea.

Oceanele Arctic, Antarctic, Atlantic, Indian şi Pacific acoperă 71% din suprafaţa planetei şi formează un corp comun de apă sărată, denumit şi Oceanul Planetar.

Cu un volum de 1.35 miliarde de kilometri cubi, reprezintă 97% din apa Pământului.

Adâncimea medie a oceanelor este de 3700 de metri, cu cel mai adânc punct la 10.971 metri, plus sau minus 11 metri, în Groapa Marianelor din Pacific, la nord de Insulele Mariane.

Oceanele oferă 99% din spaţiul de locuit de pe Terra şi conţin peste 230 de mii de specii identificate de vieţuitoare, dar numărul real se estimează a fi de 2 milioane.

Viaţa din oceane a evoluat cu 3 miliarde de ani înaintea celei terestre.

(w400) Ziua Mondi

Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină şi a coastelor.

La nivel global, valoarea de piaţă a resurselor şi industriilor marine şi costiere este estimată la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5 la sută din PIB-ul mondial.

Sunt cea mai mare sursă de proteine şi absorb 30% din bioxidul de carbon produs de oameni.

40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activităţile umane, inclusiv prin poluare, pescuitul necontrolat şi pierderea habitatelor costiere.

Mai puţin de 5% din oceanul planetar a fost explorat până acum.

Originea oceanelor de pe Pământ rămâne necunoscută.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI