VIDEO TELEJURNAL

76 de ani de la Pogromul de la Bucureşti. Filme în premieră, arhivă online, documente inedite despre suferinţa evreilor

Peste 150 de evrei ucişi, 60 răniţi, sute de magazine şi zeci de temple şi sinagogi devastate. Este un bilanţ tragic al unei prigoane în masă la care au fost supuşi evreii din Bucureşti, în timpul Rebeliunii legionare. Astăzi, un proiect multimedia inedit aduce laolaltă lucrări ale unor artişti internaţionali, o arhivă de cărţi, texte şi scrisori ale martorilor acelor zile cumplite.

23 Ianuarie 2017, 14:27 (actualizat 23 Ianuarie 2017, 14:49) Știrile TVR |
76 de ani de la Pogromul de la Bucureşti
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În urmă cu 76 de ani, Bucureştiul era zguduit de o serie de violenţe. Evreii au fost ridicaţi din casele lor, din sinagogi, de pe stradă. Au fost arestaţi, adunaţi în centre în care au fost anchetaţi şi torturaţi de legionarii care doreau să preia întreaga putere în stat.

Cel mai mare masacru a avut loc în pădurea Jilava, unde au fost împuşcaţi în jur de 90 de evrei.

Timp de o săptămână, la mansarda Casei Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei sunt expuse, pentru prima oară în România, imagini cu lucrări semnate de artişti internaţionali, martori ai Pogromului de la Bucureşti: Hedda Sterne, Marcel Iancu, Willy Pragher.

Filmele documentare inedite, cu interviuri realizate inclusiv pe Skype, pot fi văzute acolo.

Pogromul nu a fost un eveniment izolat. În toate oraşele în care au avut loc represiuni sunt programate expoziţii şi evenimente care prezintă teribilele momente de atunci, prin ochii unor artişti martori sau supravieţuitori, din România şi din Republica Moldova.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI