75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco – Catolice. Expoziția inedită „Trecutul Ascuns”, la Blaj

8 iunie 2023, 21:25

Pe 1 decembrie 1948, Prezidiul Marii Adunări Naționale a decis, prin decretul 358, încetarea existenței cultului greco-catolic și exproprierea tuturor bunurilor acestuia. Următorii 41 de ani, Biserica Unită cu Roma a reușit să supraviețuiască, dar în ilegalitate, până în data de 30 decembrie 1989, atunci când decretul a fost abrogat.

”Au fost timpuri de mare încercare pentru întreaga societate românească și pentru Biserica Greco-Catolică în mod deosebit”, a explicat Cristian Bratha, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Modul în care Securitatea supraveghea activitatea clandestină a Bisericii Greco-Catolice și a reprezentanților săi este scos la suprafață în cadrul expoziției „Trecutul Ascuns”, organizată de Muzeul Ororilor Comunismului din România.

Alexandru Groza, director, Muzeul Ororilor Comunismului din România: ”Acest proiect e unul multiplu, care abordează fiecare componentă religioasă în parte”.

Expoziția a fost realizată prin intermediul unui proiect european care studiază clandestinitatea bisericilor greco-catolice din Europa de Est.

James Kapalo, profesor, Universitatea College Cork, Irlanda: Ideea principală din spatele proiectului a fost să căutam în arhivele din perioada comunistă, cele ale poliției secrete, pentru a înțelege acest paradox și anume că: tocmai aceste arhive, menite să anihileze comunitățile religioase, reprezintă locul unde a fost ținut ascuns acest patrimoniu cultural.

Expoziția va ajunge în următoarea perioadă în mai multe orașe din țară, printre care se numără Timișoara și Oradea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite