72 de ani de la plecarea în exil a Regelui Mihai

3 ianuarie 2020, 20:13

Gara Sinaia fusese evacuată pe 3 ianuarie 1948. A fost ocupată de soldaţi care nu aveau voie să îl privească pe suveran. Un militar plângea. A fost imaginea care l-a urmărit pe regele Mihai în exil.

Abdicarea Regelui a fost forţată de comunişti, dar SUA şi Marea Britanie nu au intervenit. În Elveţia, prima ţară în care au ajuns Regelui Mihai i s-a adus la cunoştinţă să nu facă declaraţii despre abdicare. Franţa a procedat la fel. Sferele de influenţă fuseseră împărţite între câştigătorii războiului, iar România a fost cedată sovieticilor.

În imaginile păstrate în arhiva televiziunii germane de la sosirea trenului în Elveţia, se văd toate valizele care au fost coborâte din tren de Regele Mihai şi Regina Elena. Ei au fost așteptați la Lausanne de Principesa Irina, mătuşa Regelui Mihai şi de vărul său, Ducele Amedeo de Aosta-Savoia, care avea pe atunci 5 ani și care își amintește: „A avut doar câteva valize, puțini bani și câteva bijuterii.”

Regele Mihai a mai luat din țară şi trei jeep-uri, care se află acum la Săvârşin.

Dosarul de Securitate al Regelui Mihai arată că bagajele regelui au fost controlate şi inventariate la plecare. La un moment dat este numit cel mai sărac rege aflat în exil. A fost urmărit până la sfârșitul anului 1990.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite