70 de ani de NATO. Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea la vârf a Alianţei Nord-Atlantice de la Londra

NATO își sărbătorește cei 70 de ani de existenţă într-un moment cum nu se poate mai complicat. Summitul a fost precedat de un schimb de replici usturătoare între președinții Turciei și Franței. În plus, în preajma reuniunii la vârf, pe podul Londrei a avut loc un atentat așa că măsurile de securitate sunt draconice. Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea NATO la nivel înalt.

03 Decembrie 2019, 08:51 (actualizat 03 Decembrie 2019, 20:43) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Klaus Iohannis"

Centrul Londrei este blocat. Sunt zone, cum ar fi în jurul Parlamentului, unde nici o persoană neuatorizata nu a putut intra azi dmineaţă.

Atacul de vinerea trecută, de pe podul Londrei, a fost că un dus rece pentru autoritățile care au realizat că nici o măsură de securitate în plus nu poate strică.

Se anunță un summit dificil în contextul tensiunilor apărute în sânul Alianței.

Turcia, a doua armată după cea a Statelor Unite, a anunțat deja că se va opune planului de apărare a țărilor baltice dacă aliații nu vor recunoaște milițiile kurde drept o grupare teroristă.

O referire a liderului de la Ankara și la afirmația președintelui francez Emmanuel Macron care consideră că NATO este în moarte clinică, o declarație pe care președintele american Donald Trump a calificat-o drept obraznică.

De altfel,  liderul de la casă Albă este în continuare nemulțumit de contribuția statelor membre la bugetul Alianței și acesta va fi unul dintre punctele de plecare ale discuției din cadrul summitului.

....................................................................................

Este o triplă aniversare pentru România. Aliații sărbătoresc 70 de ani de la înființarea NATO, dar și 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, iar în ceea ce ne privește anul acesta se împlinesc 15 ani de când am intrat în familia NATO.

Ca orice aniversare este doar un prilej să te uiți nu doar spre trecut ci și spre viitor și asta își propun liderii țărilor NATO prezenți aici la Londra, mai ales pe fondul discuțiilor care au avut loc în ultima vreme despre viitorul Alianței și despre dimensiunea politică a NATO, într-o lume cu provocări din ce în ce mai diverse.

Franța a propus să se rediscute această dimensiune politică a NATO și felul în care Europa ar trebui să învețe să se apere singură și să nu mai fie atât de dependentă de SUA. Totul pornind de la o declarație extrem de controversată a lui Emmanuel Macron care spunea că "în acest moment, NATO se află în moarte cerebrală". Afirmația a fost dezaprobată de majoritatea liderilor Alianței, inclusiv de România, care își dorește o Alianță sigură și o reconfirmare a misiunii și a dimensiunii politice a NATO.

Marţi, preşedintele Iohannis ia parte la recepţiile oferite de către regina Elisabeta a II-a şi de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, în onoarea şefilor de stat şi de guvern care vin la reuniunea NATO.

Miercuri, şeful statului participă la reuniunea NATO la nivel înalt, unde va fi adoptată o declarație publică succintă, cu caracter strategic, care va acoperi principale progrese şi preocupări la nivel aliat.

De asemenea, liderii aliaţi aprobă un pachet de documente pe teme relevante pentru rolul NATO în actualul context internaţional.

Din delegaţia României la reuniunea NATO fac parte şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

Reuniunea are loc în contextul împlinirii a 70 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice, iar alături de momentele cu caracter ceremonial, programul include o sesiune de lucru, în cadrul căreia liderii aliaţi vor discuta priorităţile NATO în actualul context internaţional de securitate şi deciziile necesare în vederea continuării procesului de adaptare a Alianţei.

Cu această ocazie, liderii aliaţi vor analiza stadiul de implementare a măsurilor pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, precum şi a celor legate de rolul Alianţei în proiectarea stabilităţii şi acordarea de sprijin statelor partenere.

În acelaşi timp, şefii de stat şi de guvern din statele membre aliate vor adopta decizii privind modernizarea NATO şi creşterea rolului său în combaterea actualelor ameninţări şi provocări la adresa securităţii euroatlantice.

"În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia contribuţiile României la NATO, precum şi importanţa fundamentală a unităţii şi solidarităţii aliate şi va expune evaluările naţionale cu privire la evoluţiile de securitate la nivel regional şi global, subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre", arată Administraţia Prezidenţială.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit, săptămâna trecută, obiectivele României pentru reuniunea NATO.

"Am stabilit obiectivele României pentru acea şedinţă a NATO. (...) Vom sublinia două lucruri. Vom reitera importanţa Mării Negre pentru NATO, Flancul estic şi România. O a doua temă este că România este în continuare hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru Apărare. În rest, eu sunt un adept al unei alianţe NATO puternice şi voi reitera importanţa unei abordări care duce la o Alianţă puternică şi unită", a declarat preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa CSAT.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI