Nostalgie în Georgia și Rusia după 70 de ani de la moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin

4 martie 2023, 08:18

La Gori, în Georgia, orașul în care s-a născut Stalin, încă mai poți face o afacere vânzând suveniruri cu portretul dictatorului. Muzeul și casa memoriala se vizitează, iar grupurile de turiști străini încă mai calcă pragul, mai mult din curiozitate .

Nu văd o schimbare față de cultul lui Stalin așa cum a fost în anii 40 – 45. Se observă o polarizare vizavi de acest personaj în Europa. Asta se datorează și situației actuale, având în vedere războiul din Ucraina, a spus Yur, turist din Olanda.

Și după 70 de ani, georgienii îl admiră pe Stalin.

Cei din Gori îl prețuiesc pe Stalin. Este un personaj istoric, un mare om, o personalitate care a condus cu o mână de fier, a spus Yakob Kikriashvili – localnic din Gori.

ÎN GEORGIA PĂRERILE SUNT ÎMPĂRȚITE, ÎN RUSIA GĂSEȘTI SOSIA LUI STALIN

În Rusia, chiar și la Moscova, lucrurile stau puțin mai diferit. Nu vezi portrete cu Stalin și nici monumente la fiecare pas. Poți întâlni în schimb sosia dictatorului în Piața Roșie și contra unei sume de bani poți face o fotografie cu el.

Victoria va fi a noastră. Obiectivele noastre sunt corecte. Vom avea parte de victorie și totul va fi bine, a spus sosia lui Stalin.

Dacă în Georgia, tinerii înțeleg ororile pe care le-a făcut Stalin și îl detestă, la Moscova până și adolescenții par să aibă o părere bună despre el.

În vremurile foarte grele de atunci a reușit să mențină unită țara noastră, URSS, a spus Daniil.

În primul rand îi mulțumesc pentru victoria din Cel de-al Doilea Război Mondial. În al doilea rând, pentru mine, este și un personaj negativ pentru că au foarte mulți morți. Multe condamnări și execuții, exilări, limitări și interziceri ale activităților artistice, a spus Madina.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Kremlinul a reluat narațiunea folosita pe timpul lui Stalin, potrivit căreia țara este în pericol și de aceea națiunea trebuie să fie unită. Potrivit ultimelor sondaje, în jur de 45% dintre ruși manifestă respect și acum față de Stalin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite