70 de ani de la abdicarea forţată a Regelui Mihai. Pe 30 decembrie 1947 a fost silit să semneze actul la Palatul Elisabeta

S-au împlinit azi 70 de ani de la abdicarea forțată a Regelui Mihai I. Pe 30 decembrie 1947, Majestatea Sa a fost silit să semneze documentele prin care renunța la tot. A urmat un exil lung şi dureros de aproape cinci decenii, până când i-a fost permis să vină din nou acasă. Susţinătorii monarhiei nu au vrut ca această zi să treacă neobservată şi au mers atât la Palatul Elisabeta cât şi la Palatul Regal.

30 Decembrie 2017, 20:06 (actualizat 30 Decembrie 2017, 21:05) Știrile TVR |
70 de ani de la abdicarea forțată a Regelui Mihai
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Pe deplin conştient de importanţa actului ce fac în interesul poporului român, ABDIC, pentru mine şi  pentru urmaşii mei de la tron".

Era 30 decembrie 1947. Chemat de Petru Groza de la Sinaia la Palatul Elisabeta din Bucureşti, sub pretextul unei discuţii legate de chestiuni de familie, Regele a fost forţat să abdice. I s-a pus în faţă documentul deja scris şi a fost avertizat că, dacă va refuza, va fi vărsare de sânge şi o mie de studenţi vor fi ucişi.

În aceeaşi zi, România a fost proclamată Republică Populară. Începea, de fapt, dictatura comunistă.

Apoi, Regele și Regina Mamă Elena au părăsit forţat România. Pentru Regele Mihai exilul a însemnat aproape cinci decenii.

Susţinătorii monarhiei au marcat momentul în faţa Palatului Elisabeta. Au plecat apoi la Palatul Regal, acolo unde au reaşezat florile căzute şi au strâns candelele topite.

Mulţi văd nepotrivită organizarea unui concert de Revelion chiar în faţa Palatului Regal, la doi paşi de locul în care acum două săptămâni mii de oameni au adus un ultim omagiu Regelui Mihai.

Până la începutul lunii ianuarie membrii Familiei Regale a României rămân în mare doliu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI