70 ani de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Femeile care și-au adus contribuția la actul istoric

Ziua Drepturilor Omului este celebrată în fiecare an în 10 decembrie - ziua în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului. În 2017, Ziua Drepturilor Omului a dat startul unei campanii, care a durat un an și marchează, în 2018, aniversarea a 70 de ani de la semnarea documentului care a proclamat drepturile pe care toată lumea le are, indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură. Este cel mai tradus document din lume, disponibil în peste 500 de limbi.

10 Decembrie 2018, 07:55 (actualizat 10 Decembrie 2018, 14:06) | Magda Manea |
70 de ani de la proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului / FOTO: un.org
70 de ani de la proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului
Eleanor Roosevelt
Hansa Mehta
Minerva Bernardinp
Begum Shaista Ikramullah
Bodil Begtrup
Marie-Hélène Lefaucheux
Evdokia Uralova
Lakshmi Menon

 

"La urma urmei, de unde încep drepturile universale ale omului? Din locuri mici, atât de apropiate şi de mici încât nu pot fi văzute pe hărţile lumii... În astfel de locuri, fiecare bărbat, femeie şi copil caută justiţie egală, oportunităţi egale, demnitate egală, fără vreo discriminare" - Eleanor Roosevelt.

 

 

Prima doamnă a Statelor Unite ale Americii din 1933 până în 1945, Eleanor Roosevelt a fost numită, în 1946, delegat al Adunării Generale a Națiunilor Unite de către președintele Statelor Unite, Harry S. Truman. A îndeplinit funcția de prim-președinte al Comisiei pentru drepturile omului și a jucat un rol esențial în redactarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Într-o perioadă în care tensiunile Est-Vest creșteau, Eleanor Roosevelt și-a folosit prestigiul și credibilitatea pentru a direcționa procesul de redactare către finalizarea cu succes a acestuia. În 1968, a primit postum Premiul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

 

(w500) Eleanor Ro

Eleanor Roosevelt și Declaraţia Universală a Drepturilor Omului

Hansa Mehta din India, singura femeie delegată la Comisia Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului din 1947-48, a fost o mare luptătoare pentru drepturile femeilor din India și din lume. Ea este răspunzătoare pentru transformarea expresiei "toți oamenii se nasc liberi și egali" în "toate ființele umane se nasc libere și egale" din Articolul 1 al Declarației Universale a Drepturilor Omului.

 

(w500) Hansa Meht

Hansa Mehta și Carlos Garcia Bauer, reprezentantul Guatemalei,înaintea unei întâlniri a Comisiei ONU pentru Drepturile Omului

 

Diplomat și lider feminist din Republica Dominicană, Minerva Bernardino, a avut un rol esențial în includerea "egalității între bărbați și femei" în preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului. Împreună cu alte femei din America Latină (Bertha Lutz din Brazilia și Isabel de Vidal din Uruguay), a avut un rol esențial în promovarea includerii drepturilor femeilor și nediscriminării bazate pe sex în Carta Națiunilor Unite, care în 1945 a devenit primul acord internațional de recunoaștere a drepturilor egale între sexe.

 

(w500) Minerva Be

Minerva Bernardino și Way Way New din China

În calitate de delegat al celui de-al treilea Comitet al Adunării Generale pentru probleme sociale, umanitare și culturale, Begum Shaista Ikramullah din Pakistan a pledat pentru libertate, egalitate și dreptul de a alege. Ea a susținut includerea Articolului 16, privind drepturile egale în cuplu, pe care le-a văzut ca o modalitate de combatere a căsătoriei minorilor și a căsătoriei forțate.

 

(w500) Begum Shai

Begum Shaista Ikramullah din Pakistan, în sala Adunării Generale, decembrie 1956, New York

 

Bodil Begtrup din Danemarca a propus includerea, la Articolul 26, a drepturilor minorităților la educație, dar ideile ei erau foarte controversate la vremea respectivă.

 

(w500) Bodil Begt

Bodil Begtrup și Dorothy Kenyon din SUA, înainte de deschiderea celei de-a doua sesiuni a Comisiei pentru statutul femeilor, 1948

 

În calitate de președinte al Comisiei pentru statutul femeilor în 1948, Marie-Hélène Lefaucheux din Franța a susținut cu succes o mențiune privind nediscriminarea pe criterii sexuale care să fie inclusă în Articolul 2. Textul precizează că " Fiecare om se poate prevala de toate drepturile și libertățile proclamate în prezenta Declarație fără niciun fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine națională sau socială, avere, naștere sau orice alte împrejurări. "

 

(w500) Marie-Hél

Marie-Hélène Lefaucheux, Mary Sutherland din Regatul Unit și Olive Remington Goldman din SUA, 1948

 

Evdokia Uralova din Republica Belarus a susținut ferm salariul egal pentru femei. Datorită ei, Articolul 23 susține ca "Toți oamenii, fără nicio discriminare, au dreptul la salariu egal pentru muncă egală". Împreună cu Fryderyka Kalinowska din Polonia și Elizavieta Popova din Rusia, ea a subliniat și drepturile persoanelor în teritoriile neguvernamentale (Articolul 2).

“... nu se va face nici o deosebire după statutul politic, juridic sau internațional al țării sau al teritoriului de care ține o persoană, fie că această țară sau teritoriu sunt independente, sub tutelă, neautonome sau supuse vreunei alte limitări de suveranitate”.

 

(w500) Evdokia Ur

Begum Hamid Ali din India și Evdokia I. Uralova

Lakshmi Menon, delegat al Indiei în cadrul celui de-al treilea Comitet al Adunării Generale din 1948, a susținut nevoia repetării nediscriminării bazate pe sex în cadrul Declarației Universale a Drepturilor Omului, precum și mențiunea "egalității drepturilor bărbaților și femeilor" în preambul. Ea a susținut și "universalitatea" drepturilor omului, opunându-se cu fermitate conceptului de "relativism colonial" care încearca să nege drepturile omului în țările aflate sub jurisdicție colonială. Dacă femeile și oamenii aflați sub dominație colonială nu ar fi fost explicit menționați în Declarația Universală, ei nu ar fi considerați incluși în "toată lumea", a susținut ea.

 

(w500) Lakshmi Me

Lakshmi Menon se adresează Adunării Generale înainte de adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Paris, 9 decembrie 1948

Principiile enunţate în cuprinsul Declaraţiei reprezintă un ideal comun al societăţilor democratice care promovează respectul pentru drepturile şi libertăţile omului şi de aceea în fiecare an toate statele membre şi orice alte organizaţii interesate sunt invitate să sărbătorească în 10 decembrie Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN DOCUMENTARE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 29°C
IASI 20°C 28°C
CLUJ 19°C 23°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 22°C 27°C
BRASOV 21°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI