64 de ani de la prima emisie a Televiziunii Române. La mulți ani, TVR!!!

31 decembrie 2020, 07:46

Istoria televiziunii în România a început cu noi. La 31 decembrie 1956, emiteam în premieră dintr-un studio improvizat din strada Moliere, aflată în apropierea sediului actual al TVR. Postul funcţiona în cadrul Radioteleviziunii Române, conduse de un comitet numit de Consiliul de Miniştri. Televiziunea avea în jur de 150 de angajaţi şi un singur car de reportaj, primit de la ruşi, după cum îşi aminteşte Ilie Băbeanu (76 de ani), care a trăit începuturile televiziunii, ca tehnician.

Astăzi, Televiziunea Română are statut de serviciu public autonom de interes naţional şi emite pe canalele: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Moldova.

Ca serviciu public de televiziune, programele sunt concepute să servească publicului larg, din tot spectrul societăţii, şi acoperă în mod echilibrat toate genurile producţiei tv, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Tîrgu-Mureş.

TVR are cea mai mare diversitate a producţiilor din domeniul audiovizualului românesc: emisiuni de dezbateri pe teme de actualitate, transmisiuni de evenimente sportive majore şi festivaluri internaţionale, programe pentru minorităţi, emisiuni culturale etc.

TVR încurajează creaţia audiovizuală românească, difuzând cele mai bune filme şi documentare realizate de autori români. TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, cu 15% din veniturile din publicitate. Acest procent este cel mai mare din Uniunea Europeană.

TVR este singura televiziune care promovează cultura minorităţilor naţionale şi are emisiuni dedicate persoanelor cu dizabilităţi, traduse în limbaj mimico-gestual.

Televiziunea Publică este preocupată de viaţa românilor şi restabilirea unei ierarhii a valorilor. De aceea se implică în mod constant – prin campanii media, de imagine şi umanitare – în viaţa socială.

“Izolați în România“, „Ajută România”, „Izolați printre noi”, „Ghișeul de taxe și aberații”, „Simfonia unui destin – Împreună salvăm Casa Enescu”, „Școala reformei fără sfârșit”, „Pacient de România”, „Dorobanți 191. Ne privește TVR”, „Alege România”, „România – portret de țară” – sunt doar câteva exemple.

Istoria TVR în cei mai importanţi ani

31 decembrie 1956 – Televiziunea Română începe să emită.

1957 – Televiziunea emite 600 de ore pe an şi primul car de reportaj intră în dotarea TVR.

1958 – Apar emisiunile de ştiri.

1959 – Televiziunea are 1.000 de abonaţi şi emite 13 ore pe zi (8.00-23.00, cu două ore de pauză după prânz).

1965 – Programul TV se poate recepţiona pe 40% din teritoriul ţării, prin intermediul releelor. Televiziunea are 500.000 de abonaţi.

În 1965 se difuzează prima ediţie a emisiunii ”Teleenciclopedia” – cel mai longeviv magazin TV de ştiinţă şi cultură şi un brand recunoscut de către toţi românii

1968 – Începe să funcţioneze un telecentru nou, cu 6 studiouri. Televiziunea are 700 de angajaţi şi emite 3.000 de ore pe an. Începe să emită al doilea program al Televiziunii

1970 – Televiziunea se mută în noul sediu, de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC. Programele se pot recepţiona pe 83% din teritoriul ţării. Televiziunea are 1,5 milioane de abonaţi.

Televiziunea Română a transmis în direct Jocurile Olimpice de la Montreal. În 18 iulie 1976, Nadia Comăneci devenea simbolul perfecţiunii, fiind prima gimnastă din istorie care a obţinut nota 10

Pe 23 august 1983, cu ocazia festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională, Televiziunea Română făcea prima transmisie color oficială

1985 – Începe transmisiunea color zilnică.

1985 – Programul de emisie se reduce la două ore pe zi şi se desfiinţează canalul 2.

Finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, transmisă de TVR. Pe 7 mai 1986, Steaua Bucureşti reuşea cea mai mare performanţă a fotbalului românesc în competiţiile inter-cluburi: câştigarea Cupei Campionilor Europeni, după ce o învingea în finală pe FC Barcelona. Momentele în care Helmuth Duckadam a reuşit să apere patru lovituri de la 11 metri, au putut fi urmarite de români în direct la TVR

1989 – Televiziunea Română este singura televiziune din lume care transmite în direct o schimbare de regim politic.

Pe 22 decembrie 1989, după ce Nicolae Ceauşescu a încercat fără success să se adreseze mulţimii, de la baconul Comitetului Central, soţii Ceauşescu fug la bordul unui elicopter. Imagini transmise de TVR

1993 – Televiziunea Română devine membru al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU).

1994 – Este adoptată Legea 41/1994, prin care se înfiinţează Societatea Română de Televiziune.

1995 – TVR lansează TVR Internaţional

1997 – Începe producţia digitală.

1998 – Este lansat primul site al TVR, tvr.ro

2000 – TVR lansează TVR Cultural

2002 – TVR Internaţional şi TVR Cultural trec la emisia de 24 de ore din 24.

2004 –TVR are o nouă identitate vizuală, unitară.

2008 – TVR lansează TVR HD, TVR 3 şi TVR INFO.

2011 – TVR lansează aplicaţii mobile pentru conţinut video şi dă startul unui proiect de platformă online.

2013 – Se lansează site-ul de stiri tvrnews.ro, care devine mai târziu stiriletvr.ro.

2013 –  la 1 decembrie, ca urmare a încheierii acordului de soluţionare amiabilă a cererii depuse la CEDO de către Societatea Română de Televiziune, s-a lansat TVR Moldova.

2013 – TVR devine partener oficial al canalului YouTube, odată cu lansarea YouTube România.

2014 – TVR lansează aplicaţiile www.tvrplus.ro prin intermediul cărora, orice emisiune sau producţie a Televiziunii Române, putea fi vizionată, în direct sau înregistrată, pe ecranul tabletei sau al telefonului mobil.

2016 – Emisia digitală terestră acoperă întreg teritoriul României şi Republicii Moldova.

2016 – Studioul 4 se modernizează. Producţiile TV se transmit sau înregistrează în format 16:9.

2016 – Pentru prima dată în istoria televiziunilor din România, o competiţie majoră se vede în direct, simultan, pe patru canale.  Pe TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR HD au fost transmisiuni diferite de la Jocurile Olimpice Rio 2016. Într-o singură zi, telespectatorii TVR au putut vedea peste 60 de ore de transmisiuni în direct de la Rio 2016.

2016 – În premieră europeană, Televiziunea Română găzduieşte într-un studio TV competiţii sportive internaţionale. Toate meciurile de pe teren propriu ale Naţionalelor feminine şi masculine de tenis de masă, contând pentru calificarea la Campionatul European, s-au desfăşurat în incinta TVR şi au fost transmise pe canalele televiziunii publice.

2017 – Televiziunea Română este Host Broadcaster al Campionatului European de gimnastică de la Cluj, în 2017

2017 – Sursa preponderentă de finanţare a TVR devină alocaţia bugetară, conform hotărârii Parlamentului României. TVR achită datoriile istorice.

2018 – TVR şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă stabilesc modul de informare rapidă în caz de dezastre. Cele două instituţii reînnoiesc un protocol care stabileşte procedurile tehnice şi tipurile de mesaje ce vor fi difuzate, în caz de necesitate, prin intermediul Televiziunii Publice.

2018 – Televiziunea Română a transmis cea mai aşteptată întrecere sportivă a planetei. Peste 400 de ore de transmisii live la TVR 1, TVR 2 şi TVR HD dedicate Campionatului Mondial de Fotbal – FIFA Rusia 2018.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă