Contribuabilii care, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au realizat venituri sub nivelul salariului minim ar putea fi scutiți de plata CASS

10 mai 2019, 10:30

ANAF îi somase pe oameni ca au de dat mai mult decât veniturile obținute. 600 de mii de români vor beneficia de ordonanța publicată de Ministerul Finanțelor. Aceasta include și o prelungire cu 4 luni a perioadei în care se acorda bonificații pentru alți contribuabili restanțieri.

Sute de mii de decizii de impunere pentru 2014 – 2017 au ajuns lunile trecute la oameni, inclusiv la familiile celor plecați din țară sau care se știau fără venituri taxabile. Și-au trimis părinții sau prietenii la agenții să vadă de unde au datoriile.

Legile în vigoare în 2015-2017 prevedeau că oricine nu era salariat sau pensionar trebuia să plătească o contribuție de sănătate lunară calculată la valoarea salariului minim brut, chiar dacă nu avea niciun venit sau dacă venitul era foarte mic.

Legea s-a schimbat din 2018, dar deciziile de impunere trimise acum țin cont de precedentele prevederi.

„Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totală a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei”, se precizează în documentul publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit sursei citate, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise şi comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 şi care ar urma să fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde de lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde de lei.

„De subliniat că în bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise şi comunicate sau care urmează a fi comunicate în anul 2019 şi nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei, context în care această măsură nu generează un impact bugetar negativ. Pe cale de consecinţă sunt respectate dispoziţiile art. 21 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, subliniază Ministerul Finanţelor.

În urma adoptării proiectului de ordonanță, va fi anulată plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017.

De aceleași prevederi vor beneficia și persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 – decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară, stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările și completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS și pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea plăților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite