8 iunie, Ziua mondială a oceanelor. 17 tone de deșeuri de plastic sunt aruncate în oceane în fiecare minut. 80% este plastic. 3.800 de specii marine sunt afectate

Oceanul acoperă peste 70% din planetă. Este sursa noastră de viață, susține umanitatea și viața tuturor organismelor de pe pământ. Dar acum, oceanul are nevoie de noi! Oamenii de știință au stabilit că un ocean sănătos este o soluţie bună pentru criza climatică și a biodiversității.

05 Iunie 2022, 12:19 (actualizat 09 Iunie 2022, 14:38) | Magda Manea |
Poluarea marină / FOTO: europarl.europa.eu
Poluarea marină
8 iunie, Ziua mondială a oceanelor
Manta, nava colectoare

Oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul planetei.

Oceanul este cheia economiei noastre, cu aproximativ 40 de milioane de oameni angajați în industriile de profil până în 2030.

Oceanele absorb aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, atenuând impactul încălzirii globale.

Pentru un ocean sănătos cu faună sălbatică abundentă este esențial ca 30% din pământurile, apele și oceanele planetei noastre să fie protejate până în 2030 (30×30).

Liderii din peste 90 de țări au adoptat deja obiectivul 30×30.

Oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul planetei, găzduiește cea mai mare parte a biodiversității pământului și este principala sursă de proteine pentru mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume. Oceanul este cheia economiei noastre, aproximativ 40 de milioane de oameni fiind angajați în acest domeniu, până în 2030.

Sprijinind 30×30, putem proteja sistemele de susținere a vieții planetei noastre – în special interconectivitatea oceanelor, climei și biodiversității. În prezent, mai puțin de 17% uscat și 8% din oceane sunt protejate.

Vestea bună este că, datorită eforturilor mișcării globale 30×30 în creștere, inclusiv a celor implicați în rețeaua Ziua Mondială a Oceanului, peste 90 de țări s-au angajat deja să își protejeze cel puțin 30% din uscat și apă până în 2030.

Ziua mondială a oceanelor reamintește fiecăruia rolul major pe care îl au oceanele în viața de zi cu zi. Ele sunt plămânii planetei noastre și o sursă majoră de hrană și medicamente și o parte importantă a biosferei.

Scopul Zilei este de a informa publicul cu privire la impactul acțiunilor umane asupra oceanului, de a dezvolta o mișcare mondială a cetățenilor pentru ocean și de a mobiliza și a uni populația lumii într-un proiect pentru gestionarea durabilă a oceanelor lumii.

(w400) 8 iunie, Z

“Revitalizare: acțiune colectivă pentru ocean” este tema Zilei mondiale a oceanelor în 2022

Cu 90% din populațiile mari de pești epuizate și 50% din recifele de corali distruse, luăm din ocean mai mult decât putem pune la loc. Trebuie să lucrăm împreună pentru a crea un nou echilibru care să-i redea bogăția, să-i restabilească vitalitatea și să îi dea o viață nouă.

Manta, nava colectoare

Sea Cleaner, Manta: Această navă colectează în mod eficient deșeuri din plastic, grație unei tehnologii inovative de colectare. Dispozitivele de colectare se află între corpurile navei și au capacitatea de a ridica rapid la bord deșeurile pentru unitatea de sortare manuală.

Sisteme de colectare

Obiectiv de 5 până la 10.000 de tone pe an.

Manta extrage atât macro-deșeuri plutitoare, cât și resturi mai mici de la 10 milimetri în sus și până la un metru adâncime.

În funcție de densitatea și apropierea straturilor de deșeuri, Manta poate colecta între 1 și 3 tone de deșeuri pe oră. Poate funcționa până la 20 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

(w400) Manta, nav

Manta este echipată cu patru sisteme de colectare complementare:

- Transportoare de colectare a deșeurilor, care aduc deșeurile la bord.

- Trei sisteme de colectare plutitoare, care au o lungime de colectare de 46 de metri, și ridică deșeurile de suprafață.

- Două bărci de colectare mici, multifuncționale, sau „Mobulas”, care pot ridica atât deșeuri de micro- și macro-plastic din zone mai puțin adânci și mai înguste ale oceanului, la care Manta nu poate ajunge.

- Două macarale laterale, care scot bucățile mari din apă.

Un ocean,

Un climat,

Un viitor - Împreună

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI