50 de bani pe zi alocați unui pacient în asistența medicală primară. Medicii de familie cer majorarea bugetului pentru a rezista

7 decembrie 2022, 20:22

La bugetul actual de 3,6 miliarde de lei, alocat asistenței medicale primare, se menţine subfinanţarea cronică.

Înseamnă doar 50 de bani pentru sănătatea fiecărui pacient, spun medicii de familie. Ei au calculat că ar fi nevoie de 7 miliarde de lei pentru rețeaua strategică de cabinete de medicina familiei şi pentru cele peste 200 de centre de permanență din toată ţara, care asigură servicii medicale esențiale. Adică un leu de pacient.

Dr. RALUCA ZOIŢANU preşedinte, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie: În varianta cu un leu pe zi, deşi sună foarte puţin, lucrurile se rezolvă. Se dublează finanţarea actuală. Pentru a supravieţui, pentru a reuşi să ţinem cabinetele medicale deschise, avem nevoie de mai mult de 3,6 miliarde.

Prof. dr. DANIEL CORIU, preşedintele Colegiului Medicilor din România: Medicul de familie a fost aruncat într-o privatizare forţată. Este un cabinet medical individual. Din banii primiți de la Casa Națională trebuie să plătească tot: utilităţi, taxe, salarii, inclusiv salarii la asistente.

Tarifele decontate sunt la jumătate faţă de valoarea celor reale, spun medicii, care cu greu fac faţă cheltuielilor pentru cabinete.

Dr. VALERIA HERDEA, medic de familie în Bucureşti: Ne confruntăm cu inflaţia, cu o inflaţie foarte mare 17-19 la sută în realitate. Cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm este finanţarea şi, sigur, debirocratizarea sistemului. Ne lovim de hârtii. N-a mers jumătate de zi sistemul informatic. Eu am avut 65 de pacienţi în loc de 24 sau 28, cât ar fi trebuit să fie. Cum credeţi că merge?

DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: În jur de 10 mii de medici de familie au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, cu peste două mii mai puţini decât ar fi nevoie. Deja sunt sute de localităţi fără vreun doctor. Aproape jumătate dintre cei care se ocupă de pacienţi au peste 61 de ani, iar în cinci ani, trei mii dintre ei vor ieşi la pensie. Şi înlocuitori sunt tot mai puţini. Din cele peste 321 de locuri scoase la rezidenţiat pentru Medicina de familie, 46 au rămas neocupate.

Dr. DACIANA TOMA, medic de familie în Bucureşti, vicepreşedinte SNMF: Dacă o săptămână practici medicina de familie, înţelegi de ce se întâmplă. Ăsta e interesul nostru: să pot să-mi ajut pacientul şi să pot şi să susţin financiar cabinetul.

Şi Ministerul Sănătăţii susţine că o finanțare cât mai bună pentru asistenţa medicală primară şi ambulatorie trebuie să fie prioritară pentru reforma sistemului sanitar. Inclusiv pentru prevenţie şi depistarea precoce a bolilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite