50 de ani de la asasinarea lui Martin Luther King. După jumătate de secol, societatea americană este încă polarizată

4 aprilie 2018, 18:38

În 1963,  pastorul Martin Luther King rostea în faţa mulţimii celebrul discurs despre visul american, despre visul ca toate minorităţile din America să poată coexista în armonie. În contrast cu fierberile sociale, King promova obţinerea de drepturi fără violenţă. La scurt timp primea premiul Nobel pentru Pace.

Cinci ani mai târziu însă, situaţia nu se îmbunătăţise. La 4 aprilie 1968 Martin Luther King le vorbea în continuare oamenilor despre speranţă – dar mulţi l-au intepretat ca un discurs premonitoriu pentru tragedia ce avea să se întâmple:  Poate că nu voi ajunge acolo cu voi, dar vreau să ştiţi, în această seară, că noi, ca popor, vom ajunge în Ţinutul Făgădunţei. Sunt fericit azi, nu sunt îngrijorat de nimic. Nu mi-e teamă de nimeni, ochii mei au văzut gloria venirii Domnului.

A doua zi, pastorul baptist avea să fie împuşcat la hotelul unde stătea. Ţara întreagă a fost şocată.

Robert Kennedy, senator democrat, candidat la preşedinţie: E o veste tristă pentru noi toţi, pentru oamenii iubitori de pace din lumea întreagă. Martin Luther King a fost împuşcat şi ucis în această seară.

Dar chiar cel ce rostea aceste cuvinte, Robert Kennedy, urma să fie asasinat peste numai două luni. Fratele său, preşedintele John Fitzgerald Kennedy, avusese aceeaşi soartă la puţin timp după acel marş din Washington, din 1963.

Criminalii au fost găsiţi în toate cele trei cazurile, dar America nu este nici până astăzi lămurită de împrejurările şi interesele care au provocat aceste asasinate.

În zilele noastre, Martin Luther King are o sărbătoare naţională în ianuarie.

Societatea americană este în continuare polarizată – iar pastorul este în continuare văzut ca un unificator.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite