5 octombrie, Ziua Mondială a Profesorilor. La mulți ani, dascălilor din întreaga lume!

5 octombrie 2018, 08:05

În România, pe lista problemelor din Învățământ găsim peste 2.500 de școli fără autorizație de securitate la incendiu și profesori necalificați la catedre. Nu stăm bine nici la amabdonul școlar. Aproape 20 la sută dintre elevi renunță la școală înainte de clasa a VIII-a, arată datele organizației Salvați Copiii.

Nici tinerii care termină un liceu sau o facultate nu au o viziune clară și nu știu ce să aleagă în viață sau la locul de muncă. Cei mai buni dintre elevi studiază în stăinătate și rămân să muncească acolo.

Și pentru că Educația este subfinanțată, părinții plătesc peste 3.000 de lei pe an.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că anul universitar a început cu provizorate, atât în Educație cât și în Cercetare, iar președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, a subliniat că avem nevoie de competență și coerență în Educație.

 

Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Ziua Mondială a Profesorilor sau Ziua Educației se desfășoară sub tema „Dreptul la educație este dreptul la un profesor calificat„.

Cadrele didactice bine pregătite sunt cheia dezvoltării globale durabile, iar pregătirea lor și condițiile de muncă se numără printre prioritățile UNESCO.

 

(w620) Ziua Profe

În întreaga lume există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

În România, într-un ordin de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării, a fost prevăzut că miercuri, 5 octombrie, cursurile conform programului obişnuit vor fi suspendate.

Conform structurii anului şcolar, „unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de  5 octombrie (Ziua Internaţională a Educaţiei), 5 iunie (Ziua Învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua Copilului)”.

Premiul Hamdan

Creat în 2008 şi acordat o dată la doi ani, premiul este împărțit în mod egal între trei câștigători. Premiul îmbunătățește, la nivel mondial, performanțele și eficiența cadrelor didactice.

 

(w620) Ziua Profe

Trei programe dedicate cadrelor didactice au primit premiului 2017 – 2018 al UNESCO – Hamdan Rashid Al-Maktoum.

The Center for Mathematic Modeling al Universității din Chile

Centrul este recompensat pentru programul său Suma y Sigue: Matemática en línea (Adding it up: Mathematics online), dezvoltat pentru a aduce performanță în matematică și în rândul elevilor din diferite medii socio-economice și pentru a îmbunătăți metodele de predare a matematicii în general. Este un program de „învățare prin practică”, care permite cadrelor didactice să se concentreze pe domeniul lor. Instruirea virtuală este intensă, iar programul este accesibil profesorilor din zone îndepărtate și promovează incluziunea.

Proiectul Diklat Berjenjang din Indonezia

Proiectul Diklat Berjenjang este axat pe perfecționarea cadrelor didactice tinere, în special a celor din cele mai sărace și îndepărtate zone. Ajută la satisfacerea nevoii țării de profesori calificați, care să creeze medii de învățare stimulative pentru tineri. Ajută la identificarea potențialilor formatori și oferă ghiduri scrise pas-cu-pas și schimburi.

Programul de pregătire rapidă a cadrelor didactice din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

A fost selectat pentru abordarea extrem de inovatoare și profundă a cadrelor didactice în diverse medii profesionale din Ghana. Promovează pedagogia bazată pe copil și educația timpurie pentru a înlocui metodele tradiționale de disciplinare.

 

(w620) Ziua Profe

Cei trei câștigători au fost selectați din 150 de nominalizări depuse de guvernele statelor membre ale UNESCO și de organizațiile partenere UNESCO, la recomandarea unui juriu internațional al profesioniștilor din domeniul educației.

Înființat în 2009 cu finanțare din partea Sheikh Hamdan bin Rashid Al-Maktoum din Dubai, Premiul Hamdan este acordat din doi în doi ani proiectelor care au contribuit în mod semnificativ la îmbunătățirea calității predării și învățării, în special în țările în curs de dezvoltare sau în comunitățile marginalizate sau dezavantajate.

Premiul Hamdan (UNESCO – Hamdan bin Rashid Al-Maktoum Prize), în valoare de 300.000 de dolari, este oferit prin generozitatea şeicului Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite