5 octombrie, Ziua Mondială a Profesorilor. La mulți ani, dascălilor din întreaga lume!

În 2017, Ziua Mondială a Profesorilor celebrează cea de-a 20-a aniversare a Recomandării UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învățământul superior (1997).

"Ziua Internațională a Educației. Elevii din București, Brăila și Giurgiu stau acasă. În restul țării sunt activități extrașcolare"

05 Octombrie 2017, 08:35 (actualizat 05 Octombrie 2017, 08:53) | Magda Manea |
Ziua Mondială a Profesorului / FOTO: en.unesco.org

Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Ziua Mondială a Profesorilor sau Ziua Educației se desfășoară sub tema "Predarea în libertate înseamnă să poți oferi fiecărui elev educația pe care o merită".

Cadrele didactice bine pregătite sunt cheia dezvoltării globale durabile, iar pregătirea lor și condițiile de muncă se numără printre prioritățile UNESCO.

În întreaga lume există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

În România, într-un ordin de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării, a fost prevăzut că miercuri, 5 octombrie, cursurile conform programului obişnuit vor fi suspendate.

Conform structurii anului şcolar, „unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de  5 octombrie (Ziua Internaţională a Educaţiei), 5 iunie (Ziua Învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua Copilului)”.

Premiul Hamdan

Creat în 2008 şi acordat o dată la doi ani, premiul este împărțit în mod egal între trei câștigători. Premiul sprijină îmbunătățirea, la nivel mondial, a performanțelor și eficiența cadrelor didactice.

În 2018, de Ziua Internaţională a Profesorului, va fi acordat Premiul Hamdan (UNESCO-Hamdan bin Rashid Al-Maktoum Prize), în valoare de 300.000 de dolari, prin generozitatea şeicului Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI