5 mai, Ziua Mondială a Patrimoniului Cultural al Africii

Este sărbătoarea bogăției patrimoniului cultural și natural al Africii, care include valori universale remarcabile. Este un moment de susținere a uneia dintre cele mai prețioase resurse ale continentului. “Patrimoniul cultural și natural al Africii este o forță pentru pace - este, de asemenea, un factor de dezvoltare și inovare” a spus directorul general UNESCO, Irina Bokova.

29 Aprilie 2017, 18:16 (actualizat 05 Mai 2017, 09:40) | Magda Manea |
Ziua Mondială a Patrimoniului Cultural al Africii / FOTO: awhf.net
Ziua Mondială a Patrimoniului Cultural al Africii
Palatul Regal din Fez
Piramidele din Giza
Robben Island
World Heritage Sites
Zulu
Bwindi Impenetrable National Park

Proclamată de UNESCO în 2015, Ziua Mondială a Patrimoniului Cultural al Africii, are drept scop sporirea gradului de conștientizare, la nivel mondial, a existenței patrimoniului african și mobilizarea unei cooperări mai strânse pentru protejarea sa. Aceasta trebuie să includă toți “actorii”, de la copii până la membrii Fondului patrimoniului mondial african, care sărbătorește anul acesta 10 ani.

În ultimul deceniu, a crescut numărul siturilor africane înscrise pe Lista patrimoniului mondial - îmbunătățirea conservării și gestionarea riscurilor, extinderea implicării comunității și creșterea beneficiilor pentru comunitățile locale. Cu toate acestea, din cele 129 de situri culturale și naturale de pe continentul african, 17 se află și pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

 

(w500) Robben Isl

Robben Island sau Insula terorii, la 12 kilometri de Cape Town, găzduiește închisoarea unde Nelson Mandela a fost ţinut 18 ani după gratii


Pericolele sunt multe, de la conflictele armate, terorism, braconaj și încălzirea globală până la expansiunea urbană necontrolată, exploatarea mineralelor și a petrolului, și toate acestea au loc în urma transformărilor economice și sociale fără precedent. Protejarea și promovarea patrimoniului cultural și natural al Africii reprezintă o prioritate pentru UNESCO, care dorește să promoveze respectul și înțelegerea reciprocă. Acest lucru este, de asemenea, important pentru a continua ociectivele din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă - protejarea patrimoniului contribuie la crearea de locuri de muncă, la promovarea egalității de gen, la eradicarea sărăciei.

Nu este nevoie să alegem între patrimoniul cultural și creșterea economică, între peisaje frumoase și mijloace de trai decente; putem valorifica potențialul patrimoniului pentru a crea milioane de locuri de muncă decente, oferind un sentiment de demnitate, incluziune și mândrie. Prin protejarea resurselor naturale, a râurilor, a parcurilor, avem o sursă extraordinară de energie regenerabilă pentru noi toți. Este cea mai inteligentă alegere. Este mesajul UNESCO astăzi. Este important pentru Africa - este important pentru femeile și bărbații din întreaga lume, în special pentru tineri.

 

(w500) Piramidele

Ultimele minuni ale lumii antice. Vechi de aproape 4000 de ani, cu formă extraordinară, cu o geometrie impecabilă, naște întrebarea: "Cum au fost construite și de ce?" Secole de cercetări au dat răspunsuri parțiale. Construite ca morminte masive la ordinele faraonilor, ele au fost realizate de echipe de muncitori formate din zeci de mii de oameni puternici. Astăzi ele sunt un tribut adus puterii, organizării și realizărilor vechiului Egipt.


În Africa sunt unele dintre cele mai spectaculoase locuri naturale de pe Pământ, precum și cele mai prețioase moșteniri culturale, de la piramidele Egiptului până la zăpada din Kilimanjaro.

Este o sărbătoare a Africii - leagănul omenirii. Acest vast continent, de trei ori mai mare decât Statele Unite, găzduiește o mai mare varietate de specii sălbatice și peisaje decât orice altă regiune majoră a lumii și cuprinde întreaga istorie a umanității de când strămoșii noștri hominizi au început să se aventureze în savanele largi ale continentului.

Africa are 129 de situri de patrimoniu mondial, dintre care 40 sunt înscrise pentru calitățile lor naturale deosebite, în timp ce 84 sunt listate ca situri culturale, iar alte 5 satisfac criterii naturale și culturale. Aceste locuri reprezintă "cele mai bune dintre cele mai bune" din patrimoniul uimitor al Africii, selectat pe baza unor criterii exigente printr-un proces internațional riguros de numire, revizuire tehnică și alegere. Protecția lor, în beneficiul generațiilor viitoare, precum și al noastru, necesită un nivel deosebit de administrare, greu de realizat pe un continent unde sărăcia și subdezvoltarea nu sunt propice investițiilor și unde războiul, conflictele civile și corupția descurajează chiar și cele mai bune intenții.

 

(w500) Zulu

Siturile de patrimoniu cultural

Există 89 de situri de patrimoniu cultural mondial din Africa, dintre care patru pe Insulele Capului Verde (1 site), Madagascar (1 site) și Mauritius (2 locuri). Aproximativ 10% dintre siturile culturale sunt clasificate de UNESCO drept "peisaje culturale", o denumire specială pentru zonele care reprezintă "lucrările combinate ale naturii și ale omului", aplicate, în general, în locuri unde persistă cultura indigenă.

Siturile de patrimoniu natural

Există 45 de situri de patrimoniu natural în Africa, dintre care patru pe insulele Madagascar (2 situri) și Seychelles (2 situri). De la nisipurile de aur ale deșertului Sahara, până la vârfurile cele mai înalte ale continentului, prin Valea Marelui Rift și Madagascar.

 

(w500) Bwindi Imp

Parcul Național Impenetrabil Bwindi, aflat în sud-vestul Ugandei, găzduiește circa 120 de specii de mamifere, peste 340 de specii de păsări, peste 200 de specii de fluturi, circa 160 de specii de arbori, peste 100 de specii de ferigi

 

O lume ciudată

La extremitățile continentului, condițiile meteorologice sunt atât de diferite încât comunitățile de plante și animale s-au dezvoltat total diferit față de orice alt loc. În nord, de-a lungul coastelor mediteraneene, aceste comunități sunt răspândite destul de larg în afara Africii, în sudul Europei și în Orientul Mijlociu. Dar pe vârful sudic al continentului s-a dezvoltat o lume ciudată, cu multe specii unice de plante, clasificată drept una dintre cele opt regate ale lumii - faimosul Cape Fynbos. O lume ciudată în largul insulei Madagascar, unde 80 de milioane de ani de izolare au format o lume cu plante și animale ciudate. Trei situri de patrimoniu sunt listate în aceste "lumi ciudate", una în regiunea Cape Floral și două în Madagascar.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TIMP LIBER
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI