Semnificaţia zilei. 5 decembrie, Ziua internaţională a voluntarilor

5 decembrie 2019, 08:48

Voluntarii! Ce ne-am face fără ei!? Probabil ar trebui să devenim noi inşine voluntari. Ei au existat în toate timpurile însă instituţionalizarea lor au desăvărsit-o americanii care au reuşit să facă din voluntariat o adevărată meserie. La noi, legea voluntariatului a stat ani de zile în Parlament. Dacă vă mai amintiţi o campanie a ştirilor TVR a reuşit să-i sensibilizeze pe aleşii noştri care au fost de acord să dea o lege prin care zilele de voluntariat să fie trecute în cartea de muncă şi să conteze la pensie. Azi e ziua mondială a voluntarilor. Să fim şi noi alături de ei pentru că e posibil, nu se ştie, să avem nevoie de ajutorul lor.

Anual, la 5 decembrie, este sărbătorită Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), reprezentând şansa de a promova voluntariatul, de a încuraja guvernele să sprijine eforturile voluntarilor şi de a recunoaşte contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional, arată Programul ONU pentru Voluntariat, pe site-ul său www.unv.org.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a voluntarilor este ‘‘Voluntar pentru un viitor inclusiv” şi scoate în evidenţă Obiectivul nr. 10 al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă ce urmăreşte stabilirea egalităţii – inclusiv includerea – prin voluntariat.

Voluntariatul oferă oportunităţi oamenilor, în special celor care de cele mai multe ori sunt excluşi, pentru un impact concret asupra propriilor lor vieţi dar şi de a juca un rol constructiv în comunităţile lor, oferind ca voluntari timpul şi abilităţile lor. Prin acţiunile de voluntariat, comunităţile din întreaga lume experimentează adesea sentimente de incluziune şi solidaritate consolidată.

”Rolul divers şi dinamic al voluntariatului în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă merită un sprijin puternic din partea guvernelor şi a altor părţi interesate. În această zi internaţională, le mulţumesc voluntarilor pentru eforturile depuse pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit www.un.org.

În 2018, tema „Volunteers build Resilient Communities” a marcat eforturile voluntarilor în consolidarea responsabilităţii locale şi a rezistenţei comunităţii în faţa dezastrelor naturale, a stresului economic şi a şocurilor politice. Tema zilei din 2017 – ”Volunteers Act First. Here. Everywhere.” – a reprezentat o recunoaştere a solidarităţii voluntarilor din întreaga lume, care vin în ajutor oamenilor în momentele cele mai grele, salvând vieţi şi susţinând oamenii să-şi continue viaţa, potrivit www.unv.org. Tema din 2016 a fost ”Aplauze globale – întinde o mână voluntarilor”, iar în 2015, tema ”Lumea ta se schimbă. Tu? Fii voluntar!” a reprezentat o provocare lansată voluntarilor din întreaga lume de a se implica în implementarea obiectivelor globale, respectiv a Agendei 2030 pentru o dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze anual, la 5 decembrie, Ziua internaţională a voluntarilor pentru dezvoltare economică şi socială, astăzi, Ziua internaţională a voluntarilor, potrivit www.un.com. Totodată, le-a cerut să ia măsuri pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la importanţa contribuţiei serviciului de voluntariat, stimulând astfel cât mai mulţi oameni din toate domeniile să-şi ofere serviciile lor în calitate de voluntari, atât local şi naţional cât şi internaţional.

Mandatat să susţină şi să promoveze acţiunile organizate cu prilejul Zilei internaţionale a voluntarilor la nivel mondial, Programul Naţiunilor Unite pentru Voluntariat (UNV) a fost înfiinţat în 1970. Pe lângă faptul că reuşeşte să mobilizeze mii de voluntari în fiecare în an, în întreaga lume, UNV contribuie la menţinerea păcii şi dezvoltării susţinând recunoaşterea voluntarilor şi a integrării voluntariatului în programele de dezvoltare. Cu sediul la Bonn, UNV este reprezentat la nivel mondial. În 2015 şi 2016 au fost deschise birouri regionale în Bangkok (Asia şi regiunea Pacific), Dakar (Africa Centrală şi de Vest), Nairobi (Africa de Est şi Sud) şi Panama (America Latină şi regiunea Caraibilor) în vederea dezvoltării intervenţiilor regionale pentru a promova pacea şi dezvoltarea prin intermediul voluntariatului.

În cadrul strategic al UNV 2018-2021, UNV prevede o lume în care voluntariatul este recunoscut şi integrat ca mijloc de implicare a oamenilor într-o pace şi dezvoltare durabilă, ajutând astfel societăţile să devină coezive şi stabile, potrivit www.unv.org. Cadrul strategic 2018-2021, se bazează pe cel din 2014-2017, primul cadru strategic de la adoptarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care a urmărit să utilizeze puterea voluntariatului şi a voluntarilor ca mijloc de implementare şi angajament al oamenilor pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Anul 2001 a fost proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 52/17 din 20 noiembrie 1997, drept Anul internaţional al voluntarilor (IYV), cu scopul de a promova recunoaşterea eforturilor şi a muncii depuse, facilitând crearea unei reţele de comunicare şi promovare a beneficiilor care decurg din activităţile de voluntariat. În 2001, Adunarea Generală a ONU a adoptat o serie de recomandări privind modalităţile prin care guvernele şi sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite ar putea sprijini voluntariatul şi le-a cerut difuzarea largă a acestora, notează www.un.org.

Pe glob sunt aproximativ un miliard de voluntari, care îşi dedică timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea un loc mai bun. Adesea sunt primii care acţionează în momentele de criză. Ei creează legături sociale şi dau glas grupurilor marginalizate şi vulnerabile, contribuind la construcţia de comunităţi rezistente, ajutând oamenii să facă faţă dezastrelor naturale, instabilităţii politice, şocurilor economice şi a altor presiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite