5.000 de lei amendă de la DSP pentru directorul medical al Spitalului Rădăuți, pentru disfuncții la programările în vaccinarea anti-Covid

28 ianuarie 2021, 18:06

 

Potrivit DSP Suceava, la cererea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari au efectuat un control la centrul de vaccinare organizat la Spitalul Municipal Rădăuţi, după ce s-a constatat că, în perioada 15 – 23 ianuarie, au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a avut ca scop verificarea modului de aplicare a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru.

La momentul controlului, inspectorii sanitari au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicaţia Rovaccinare pe baza CNP-ului şi nici în listele de pacienţi programaţi pentru ziua în curs.

Totodată, listele cu pacienţi pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului, care este şi coordonatorul centrului de vaccinare şi redirecţionate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului, pentru a permite accesul în unitate al pacienţilor programaţi.

În centrul de vaccinare pacienţii au fost primiţi în baza programărilor printate sau a mesajelor sms iar în cazul pacienţilor programaţi de medicul de familie, pe baza declaraţiei acestora.

De asemenea, inspectorii sanitari au verificat listele de pacienţi programaţi şi au constatat că sunt persoane în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare, nu sunt trecute datele de identificare ale celui care a programat şi nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populaţională din care face parte.

S-a mai constatat că nu a fost reoptimizat centrul de vaccinare pentru a II-a etapă şi pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare, nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotaţie.

Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a, în municipiul Rădăuţi neexistând alte centre comunitare deschise.

În urma celor constatate, medicul coordonator al centrului a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei iar inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea şi operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale privind evidenţa persoanelor vaccinate şi respectarea prevederilor legale privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite