450 de mii de chestionare completate în prima săptămână. Și românii din străinătate se pot autorecenza. Cine refuză recensământul riscă amenzi

18 martie 2022, 18:19

Prima săptămână de recensământ a adus până vineri, la prânz, aproape 450.000 de chestionare completate. București, apoi județele Cluj, Iași și Ilfov sunt campioane la numărul de oameni autorecenzați. De altfel, cei care nu s-au descurcat singuri au apelat la autorecenzare asistată, oferită gratuit de primării.

Între timp problemele tehnice apărute în prima zi au fost rezolvate.

Autoritățile le reamintesc oamenilor că la nivelul unei familii este suficientă o singură adresă de e-mail pentru generarea chestionarului de recensământ pentru fiecare membru al familiei în parte. Aveți grijă să nu confundați domiciliul cu reședința.

Atenție, dacă dețineți mai multe locuințe procedura este diferită.

Tudorel Andrei, preşedintele INS: Dacă nu are chiriași în locuință, atunci va trebui să fie înregistrată de cel care deține această locuință, indiferent în ce localitate se află această locuință. Există în fișa de preînregistrare declararea locuințelor secundare. Dacă locuința este închiriată anumitor persoane, atunci acestea sunt cele care vor veni și vor oferi informații privind locuința.

Chestionarul trebuie completat de populația rezidentă, adică de cei care locuiesc pe teritoriul României sau sunt plecați în străinătate de mai puțin de 12 luni. Ei nu sunt obligați să participe la acest recensământ. Însă dacă vor să completeze chestionarul o pot face, iar autoritățile chiar îi roagă să facă acest lucru. Informațiile pe care le vor oferi vor fi folositoare în statistici legate de numărul celor plecați, țările în care aceștia locuiesc sau studiază.

Autorecenzarea poate fi făcută până pe data de 15 mai. Între 16 mai și 17 iulie recenzorii urmează să bată la ușile celor care nu s-au autorecenzat.

Atenție, cine refuză participarea la recensământ sau oferă informații false riscă amenzi de până la trei mii de lei!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite