45 de state s-au mobilizat pentru Republica Moldova

21 noiembrie 2022, 09:49

Conferința a avut pe ordinea de zi ajutorul financiar al comunităţii internaţionale pentru Moldova. De asemenea, s-a discutat si sprijinul reformelor necesare pentru aderarea la UE a Republicii Moldova.  La întâlnire vor participa și Emmanuel Macron şi preşedintel Moldovei, Maia Sandu.

Pe teritoriul republicii cu numai 2,6 milioane de locuitori au ajuns după invazia rusă în Ucraina sute de mii de refugiaţi ucraineni, dintre care mulţi au trecut mai departe spre alte state europene. Au rămas însă 90.000 de ucraineni care au nevoie de sprijin.

Republica Moldova este puternic dependentă de importurile de gaze din Rusia, iar Moscova a ameninţat cu sistarea furnizării. Populaţia suferă din cauza inflaţiei ridicate, la fel ca în multe alte ţări europene, în timp ce războiul afectează comerţul cu Ucraina şi periclitează securitatea. Republica Moldova a primit în iunie, odată cu Ucraina, statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.

În timpul pregătirii conferinţei donatorilor, Franţa a subliniat că este foarte dispusă să ajute Republica Moldova.

Vizita la Paris a şefei diplomaţiei germane are loc în contextul recentelor tensiuni în relaţiile bilaterale cu Franţa. O şedinţă de guvern comună a fost anulată luna trecută în ultimul moment, inclusiv din cauza divergenţelor privind criza energetică din Europa. Premierul francez Elisabeth Borne urmează să se întâlnească marţi la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz.

Aurescu: Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, înaintea Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată la Paris, că această ţară are nevoie de granturi pentru a cumpăra energie de pe piaţă.

El a reamintit că, în cadrul Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată pe 15 iulie, la Bucureşti, s-a obţinut un sprijin în valoare totală de 615 milioane euro, dintre care 432,3 milioane euro asistenţă sub formă de granturi.

„Cred că este foarte important ca această conferinţă să ofere în continuare ajutor financiar. La Bucureşti am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie de pe piaţă. Acesta este, probabil, cel mai important obiectiv acum. Al doilea, la fel de important, este acordarea susţinerii în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană„, a spus ministrul român.

Aurescu a precizat că din cauza bombardamentelor din Ucraina, Moldova nu a mai putut importa electricitate din această ţară. Începând cu 14 octombrie, România a început să furnizeze electricitate Republicii Moldova, iar ţara noastră asigură în prezent 80-90% din necesar.

Ministrul român a subliniat că un alt obiectiv important al conferinţei îl reprezintă susţinerea procesului de reformă, deoarece guvernul de la Chişinău este hotărât să implementeze ‘un plan ambiţios de reforme’.

„Îndeplinirea acestui obiectiv este foarte importantă, deoarece în baza acestuia, Republica Moldova poate face pasul următor: începerea negocierilor de aderare. Iar această platformă, împreună cu cele şase grupuri de lucru, este pregătită să ajute Republica Moldova, cu expertiză, în vederea atingerii acestor obiective”,
a spus el.

Potrivit şefului diplomaţiei române, evenimentul de luni este un ‘puternic semnal politic de susţinere’, având în vederea ‘amploarea provocărilor’ cu care se confruntă Republica Moldova.

„Aceasta a fost ţara cea mai afectată, după Ucraina, de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Moldova şi-a arătat solidaritatea cu Ucraina, a ajutat-o. A continuat procesul de reformă, ceea este important pentru procesul de integrare. Din acest motiv trebuie să susţinem în continuare Republica Moldova, pe termen scurt, mediu şi lung, atât cât va fi necesar. Aceasta este cel mai important moment în ce priveşte susţinerea comunităţii internaţionale pentru Republica Moldova. România îşi va îndeplini datoria”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite